Geen extra btw voor verkoop op plan

Bij de gezamenlijke verkoop van een grond én woning moet vanaf 1 januari 2011 op de grond net zoals op de woning 21 procent btw betaald worden. Die komt in de plaats van de 10 procent registratierechten. Maar in sommige gevallen ontsnapt de grond aan die 21 procent.

Bijvoorbeeld wanneer het een verkoop op plan betreft - de grote meerderheid van de verkopen van sleutel-op-de-deurwoningen. De uitzondering blijkt uit een rondzendbrief van de federale administratie die deze week is verspreid. De tekst maakt een einde aan de twijfels over de omvang van de 21 procentregeling.

Er zijn nog uitzonderingen, die gelden voor alle gezamenlijke verkopen van een grond en een nieuwbouwwoning of -appartement. ‘De koper zal alleen registratierechten betalen op het grondaandeel wanneer het compromis nog in 2010 wordt ondertekend’, stelt Ivan Massin, directeur bij Deloitte Belastingconsulenten.

Aftrekbaar

Hoewel de overgangsregel is geschreven voor particuliere kopers, is hij ook van belang voor kopers die de btw kunnen aftrekken. Voor hen geldt het omgekeerde. Zij wachten best tot januari om de overeenkomst te tekenen. Ze zullen dan btw moeten betalen op de grond, maar die is voor hen toch aftrekbaar. Tegelijk vermijden ze dan de kosten van de registratierechten.

Ook de woningbouwers krijgen voldoende rechtszekerheid. Woningbouwers die woningen in verkavelingen aanbieden, werken al langer met gesplitste vennootschappen voor de verkoop van de grond en van de woning. Zij vreesden dat de administratie dit als een misbruik kon zien. Dat risico is serieus afgezwakt. ‘De administratie heeft nu gesteld dat als zo’n gesplitste structuur een algemeen gangbare economische praktijk is, en als ze consequent wordt toegepast, dat niet als een misbruik wordt beschouwd’, aldus Massin.

Addertje

Voor de woningbouwers zit er wel een addertje onder het gras. De verkoop van een grond en een woning door twee ondernemingen die deel uitmaken van een btw-eenheid (waardoor een groep maar één keer btw betaalt en dubbele kosten vermijdt), moet wel samen gebeuren. Er moet dan wel btw worden betaald op de grond. Sommige woningbouwers gebruiken de btw-eenheid om hun managementinkomsten fiscaal te maximaliseren.

In het Vlaams en Brussels Parlement worden eerstdaags teksten goedgekeurd die een grond vrijstellen van registratierechten als die met btw wordt verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud