‘Geen extra kusttreinen vanaf volgend weekend’

De kustgemeenten willen de instroom van dagjestoeristen zoveel mogelijk beperken. ©BELGA

Waarnemend gouverneur Anne Martens van West-Vlaanderen vraagt aan de federale overheid om vanaf vrijdag geen extra treinen naar de kust meer in te leggen.

Het hete zomerweer zorgde zaterdag voor een grote toestroom van dagjestoeristen aan de kust. Met de trein kwamen zo 15.000 mensen naar Oostende, 8.000 naar Blankenberge en 2.500 naar Knokke-Heist.

Op meerdere plaatsen kwam het ook tot incidenten, met de massale vechtpartij in Blankenberge en de rellen in Knokke-Heist als dieptepunten.

Waarnemens gouverneur Anne Martens ©BELGA

Om dergelijke scènes voortaan te vermijden, wil Martens dat er vanaf het weekend van 14 augustus geen extra treinen naar de kust meer worden ingelegd. ‘Voorts wenst men de bezetting van de treinen te beperken in functie van de geldende coronamaatregelen. Eenmaal een kustgemeente vol is, kunnen er geen extra personen meer naar de kust gebracht worden.’

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) deed al meermaals een gelijkaardige oproep.

De aantallen dagjestoeristen van zaterdag staan volgens Martens haaks op het kustplan dat door de kustburgemeesters en de provincie was opgesteld. Per gemeente waren er limieten bepaald. ‘Wanneer dan vastgesteld wordt dat enkel al de NMBS meer toeristen aanvoert dan deze maximumgetallen, dan leidt dit onvermijdelijk tot handhavingsproblemen in de kustgemeenten.’

De gouverneur benadrukt ook dat amokmakers hard aangepakt moeten worden. ‘Dergelijk gedrag kan en zal niet getolereerd worden’, klinkt het. Er zal overlegd worden met het parket, met de vraag om daders via snelrecht te berechten.

Tijdens het overleg met de crisiscel werd besloten om de stations zondag niet te sluiten, hoewel enkele gemeenten dat aanvankelijk hadden aangekondigd. De lokale politie zal wel versterking krijgen van de federale politie om controles uit te voeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud