'Geen geld meer als we niet mee beslissen'

Vlaams minister-president Kris Peeters (Foto Belga)

De Vlaamse regering zal bedrijven uit de financiële sector geen steun meer geven als ze nadien geen zitje in het beslissingsorgaan krijgt. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters maandag gezegd in 'De ochtend' op Radio 1.

'We hebben zowel Dexia als de Gemeentelijke Holding geholpen, maar we konden onvoldoende of niet sturen. Op het einde van de rit heeft ons dat 265 miljoen euro gekost', is de les die Peeters uit het Dexia-debacle trekt.

Dinsdag trekt Peeters naar het Vlaams Parlement voor een hoorzitting over Dexia en de Gemeentelijke Holding, een van de grote aandeelhouders van Dexia Holding. Hij zal er verkondigen dat de Vlaamse regering geen financiële steun meer zal uittrekken als ze na afloop niet mee de touwtjes in handen krijgt.

'De Vlaamse regering is in 2008 geroepen geweest om Dexia Bank te helpen', legde Peeters op de radio uit. 'We hebben dat gedaan en vanaf toen hebben we ook gekeken hoe we de Gemeentelijke Holding overeind konden houden omdat, mocht die in zware problemen komen, dit negatieve gevolgen zou hebben voor Dexia Bank.'

De regering gaf voor 40 miljoen euro kortlopende leningen en waarborgde de Gemeentelijke Holding voor 225 miljoen euro. Toen Dexia Holding in onhoudbare problemen kwam en de Gemeentelijke Holding als gevolg daarvan in begeleide vereffening moest gaan, werd de Vlaamse regering met een factuur van 265 miljoen opgezadeld. Dat scenario is niet voor herhaling vatbaar, zei Peeters.

'Als men ons nog eens vraagt om te helpen, dan zullen we dat maar moeten en kunnen doen wanneer we heel duidelijk mee in het beslissingsorgaan zitten waar een aantal zaken worden opgevolgd.' Mag de regering niet mee beslissen, dan komt er geen financiële hulp. 'Ik denk dat dat de logische conclusie is.'

Met zijn demarche trekt Peeters de lijn van KBC en Ethias door. Die bedrijven kregen ook financiële bijstand en daar heeft de Vlaamse regering wel bestuurders.

Peeters ging tijdens het interview ook kort in op de functiepremie voor de Belgische personeelsleden van restbank Dexia. 'Zeer ongelukkig en niet verstandig', oordeelde de minister-president.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud