Geld voor sociale leningen nu al op

Freya Van den Bossche stelt dat het geld voor de sociale leningen al op is. - Foto: Nicolas Maeterlinck ©BELGA

Het voorziene geld voor de sociale leningen in 2013, 700 miljoen euro, is nu al opgebruikt. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Aanvragen die er nu nog bijkomen, komen op de wachtlijst tot januari 2014.

In juli was al duidelijk geworden dat de Vlaming storm liep voor de zogenaamde 'sociale leningen', een alternatief voor een bankkrediet om een woning te kopen en te renoveren. De stijging bedroeg toen al 35 procent tegenover de eerste jaarhelft van 2012, waardoor de uitgekeerde kredieten al 418 miljoen euro bedroegen. 

Drie maanden later is het beschikbare geld voor de sociale woonleningen al op, zoals toen werd gevreesd. Dat terwijl het budget voor de sociale leningen jaar na jaar wordt opgetrokken. Dit jaar was er al een verhoging met 77 miljoen euro, maar voor volgend jaar trekt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) het budget nog eens op met 115 miljoen euro, tot 814 miljoen.

Volgens gegevens van het kabinet-Van den Bossche zijn in 2013 in totaal al 4.700 leningen uitgeschreven. Met de budgetverhoging voor 2014 schat Van den Bossche dat er in totaal zo'n 5.500 leningen kunnen verstrekt worden. Aanvragen die nu nog binnenkomen, worden op de wachtlijst geplaatst en vergoed in januari 2014. 

'Het toenemende succes van de sociale leningen bewijst dat die aan een nood beantwoorden,' aldus minister Van den Bossche. Sinds het uitbreken van de crisis zijn banken minder geneigd om woonkredieten te verschaffen aan kandidaat-kopers, of alleszins strenge eisen te stellen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud