Advertentie

'Geloofwaardigheid Homans aangetast'

'De communicatie van Homans loopt mank', zegt Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). ©BELGA

Meerderheidspartij Open VLD is niet mals voor Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). 'Haar geloofwaardigheid is aangetast', zegt Open VLD-parlementslid Jean-Jacques De Gucht.

De commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement buigt zich vandaag over Homans' beslissing de procedure op te starten voor het intrekken van de vergunning van de Fatih-moskee in Beringen.

Volgens de minister blijkt uit informatie van de Staatsveiligheid dat de werking van de moskee in strijd is met de erkenningsvoorwaarden voor moskeeën die zij als Vlaams minister moet bewaken. Maar de Staatsveiligheid plaatste zelf al vraagtekens bij die interpretatie. In een uitzonderlijke demarche liet de inlichtingendienst weten dat 'elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken'. Het rapport van de Staatsveiligheid lekte vorige week ook uit.

De vraag is of de minister dit dossier zorgvuldig en efficiënt heeft aangepakt
Koen Vandenheuvel
Fractieleider Vlaams Parlement (CD&V)

Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitiepartners Open VLD en CD&V eisen tekst en uitleg van minister Homans. 'Wij vinden ook dat er geen polarisatie mag zijn in de Turkse gemeenschap. Maar die polarisatie moet je op een doordachte en niet op een polariserende manier aanpakken. De vraag is of de minister dit zorgvuldig en efficiënt heeft aangepakt. Waarom is er geen dialoog geweest, is het lokale bestuur niet geïnformeerd?', aldus CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Manke communicatie

Open VLD-parlementslid Jean-Jacques De Gucht gaat nog een stapje verder en verwijt de minister 'manke communicatie' en zegt dat 'haar geloofwaardigheid is aangetast'.

Oppositiepartij sp.a vindt dan weer dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois de bevoegdheid voor de erkenning van moskeeën moet overnemen van Homans. Volgens sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke heeft Bourgeois in het verleden als minister van Bestuurszaken op een heel andere manier gereageerd in een gelijkaardig dossier. 'Bourgeois deed in 2013 exact het tegengestelde van wat Homans nu doet: de lokale autoriteiten inlichten, de zaak grondig onderzoeken en de sereniteit bewaken door de publiciteit te mijden', aldus Vandenbroucke.  

Achter gesloten deuren

Homans zelf wilde voor aanvang van de vergadering enkel kwijt dat ze recht in haar schoenen staat. 'Ik heb alle argumenten bij om te verantwoorden waarom ik de procedure heb opgestart en ik zal ermee doorgaan', klonk het.

De vergadering start met een uiteenzetting van Jaak Raes, administrateur-generaal van Staatsveiligheid. Die toelichting gebeurt achter gesloten deuren.

Parlement

In het aansluitende debat in het Vlaams Parlement moest Homans urenlang haar beslissing verdedigen voor het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee. Ze kreeg daarbij niet alleen de wind van voor van de oppositie, maar ook coalitiepartners Open Vld en CD&V namen het optreden van de minister stevig op de korrel. Zo drong Open Vld-fractieleider Bart Somers aan op een 'structurele aanpak' in plaats van 'dagjes- en spektakelpolitiek'.

 Homans verdedigde haar beslissing uitvoerig. Ze overhandigde daarbij een chronologie van de briefwisselingen die ze in dit dossier heeft gevoerd. 'Ik ben sinds 13 december 2016 bezig met het verzamelen van innformatie. Ik heb constant nieuwe brieven geschreven. Als ik daar geen antwoord op krijg, kan ik daar niet aan doen. Ik heb de procedure in gang gezet zoals het moet. Ik ga daar ook mee verder en ben niet van plan de beslissing in te trekken', aldus de N-VA-minister. De minister liet tussendoor ook verstaan dat de Staatsveiligheid niet van plan zou zijn om in te gaan op haar vraag om ook voor de overige 12 Diyanet-moskeeën een rapport op te maken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud