Gemeente Denderleeuw onbestuurbaar verklaard

De Denderleeuwse burgemeester Jan De Dier naast de intussen overleden provinciegouverneur André Denys, die begin 2013 bemiddelde om de Denderleeuws coalitie te vormen ©BELGA

Het voorstel van oppositiepartij sp.a-Open om de onbestuurbaarheid van Denderleeuw vast te stellen, is maandagavond op de gemeenteraad gevolgd door 13 van de 25 raadsleden.

De coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld Plus was al met de nodige moeite tot stand gekomen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. In eerste instantie werd een coalitie van CD&V en N-VA met gedoogsteun in de gemeenteraad van Vlaams Belang goedgekeurd. Dat leidde tot fel protest op nationaal vlak, waardoor de intussen overleden gouverneur André Denys moest gaan bemiddelen.

Denys slaagde erin om een coalitie op de been te brengen van CD&V, N-VA en Open Vld Plus onder leiding van N-VA-burgemeester Jan De Dier. Maar dat bestuur beschikte slechts over een krappe meerderheid van 13 op 25 zetels, en het wantrouwen tussen de partijen was groot. Dat leidt nu tot een nieuwe breuk.

De vier leden van coalitiepartner CD&V stemden voor de onbestuurbaarheid, samen met acht leden van oppositiepartij sp.a-Open, die het voorstel indiende, en een onafhankelijk raadslid. Op die manier kwam men aan de meerderhied van 13 op 25 zetels.

Coalitiepartner N-VA stemde tegen, coalitiepartner Open Vld Plus onthield zich. Oppositiepartij Vlaams Belang weigerde aan de stemming deel te nemen. De onbestuurbaarheid wordt nu aan Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers meegedeeld en het Agentschap Binnenlands Bestuur. 

De zitting in Denderleeuw maandagavond verliep turbulent, met scherpe tussenkomsten en verwijten over allerlei lokale dossiers uit het heden en verleden. Burgemeester De Dier vreest nu dat zijn partij uit het bestuur zal gewipt worden ten voordele van sp.a-Open.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud