Gemeente Willebroek gehackt

De gemeente Willebroek heeft klacht ingediend bij de politie na een cyberaanval. ©BELGA

De gemeente Willebroek is vrijdagnacht het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Minister van binnenlands bestuur Somers (Open VLD) wil lokale besturen beter beschermen tegen cybercrime.

Dat meldt de gemeente zaterdag op haar website. De daders eisen een betaling in bitcoins.

De gemeentelijke administratieve diensten liggen momenteel plat. Ook het woonzorgcentrum ondervindt ICT-problemen, maar het kan voorlopig wel verder werken. Daarvoor nemen experten de nodige maatregelen vanuit een back-upstructuur.

Het is in het woonzorgcentrum dat de problemen aan het licht kwamen, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). 'Daar werd snel duidelijk dat het om een cyberaanval ging.'

Bevers zegt dat momenteel de prioriteit bij het woonzorgcentrum ligt. 'Daar zijn op dit moment wat ongemakken, maar hun planning de komende dagen komt voorlopig niet in het gedrang. Dat is belangrijk, zeker als het gaat over bijvoorbeeld het toedienen van medicatie.'

Gijzelsoftware

Het is onduidelijk hoe lang de problemen kunnen aanhouden, maar een voorzichtige prognose is dat de hinder meer dan waarschijnlijk een aantal dagen tot een week zal duren.

De gemeentelijke crisiscel onder leiding van burgemeester Bevers kwam zaterdagmiddag samen om de schade, de gevolgen en mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Er werd ook een klacht ingediend bij de politie.

Het is nog niet duidelijk met welk type aanval de gemeente te maken heeft, maar hacking met gijzelsoftware is in opmars. Daarbij eisen criminelen losgeld, meestal in de vorm van virtuele munten, in ruil voor de sleutel om de malafide software te ontcijferen. De afgelopen maand werden zowel weefgetouwenfabrikant Picanol als de universiteit van Maastricht slachtoffer van cyberaanvallen. 

Lokale besturen kwetsbaar

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil lokale besturen beter beschermen tegen hackers. 'Iedereen die vandaag online actief is, kan het slachtoffer worden van een cyberaanval. Het is daarom belangrijk dat we meer inzetten op het beschermen en beveiligen van onze digitale systemen. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger en organiseren allerhande dienstverlening. We hebben er dus alle belang bij dat ze beschikken over een robuust en veilig informaticasysteem', adus de minister.

  Uit een doorlichting van Audit Vlaanderen - het agentschap dat audits uitvoert bij de Vlaamse overheid en lokale besturen - blijkt dat bij 24 van de 28 geanalyseerde besturen ingehuurde ethische hackers controle konden krijgen over de volledige IT-omgeving of de belangrijkste delen ervan.  Het informeren, ondersteunen en bewust maken van steden en gemeenten om zich zo beter te beschermen tegen hackers wordt een prioriteit binnen Audit Vlaanderen. Zo komt er een draaiboek met beveiligingsmaatregelen en procedures. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect