'Gemeenten, bezin u over distributiekosten energie'

(foto lva) ©Lieven Van Assche

De consumentenorganisatie Test-Aankoop wijst de gemeenten op hun rol als aandeelhouders van de intercommunales-distributienetbeheerders. 'Het is hallucinant dat de distributienettarieven al naargelang de intercommunale stegen met 26 tot 28 procent sinds de vrijmaking van de energiemarkt', stelt Test-Aankoop.

De timing van Test-Aankoop, enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, is niet toevallig. Het zijn de gemeenten, en dus de lokale politici, die volgens de organisatie hun verantwoordelijkheid moeten nemen als aandeelhouders van de distributienetbeheerders. De consument heeft immers geen keuze bij welke netbeheerder hij terechtkomt. Volgens Test-Aankoop blijft het in de politieke campagnes voorlopig 'oorverdovend stil' rond het thema van de energiekosten. 

De distributiekostprijs is verantwoordelijk voor een 'disproportioneel' deel van de finale energiefactuur, namelijk gemiddeld 41 procent. Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh/jaar kunnen de distributienettarieven variëren van 228 euro tot 535 euro. 

De duurste tarieven worden aangerekend door Gaselwest in West- en Oost-Vlaanderen (meer dan 500 euro per jaar), alsook door Iverlek in Antwerpen-Mechelen en Vlaams-Brabant en Imewo in West- en Oost-Vlaanderen, die meer dan 400 euro per jaar aanrekenen. Ook in de huur van tariefmeters zijn de verschillen 'flagrant', zegt Test-Aankoop.

Test-Aankoop vraagt het aantal distributienetbeheerders in België - een 30-tal - ook dringend te beperken. Er zijn er 'veel te veel', klinkt het, 'ook al worden de zogenaamde gemengde intercommunales in Vlaanderen (waarin Electrabel participeert) overkoepeld door Eandis en de zuivere intercommunales (zonder Electrabel) door Infrax'. Ter vergelijking: in heel Nederland zijn er een tiental. In Frankrijk is er één. 

Test-Aankoop pleit voor transparantere kostenstructuren en lagere, uniforme tarieven, en nog minder zitjes voor politici in de raden van bestuur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud