Gemeenten mogen GAS-boetes uitschrijven voor snelheidsovertredingen

©Photo News

Binnenkort mogen steden en gemeenten GAS-boetes uitschrijven voor lichte snelheidsovertredingen op plaatsen waar maar 30 of 50 kilometer per uur gereden mag worden. De Vlaamse regering keurde daarvoor een ontwerp van decreet goed.

De Vlaamse regering maakt het daarmee voor lokale besturen mogelijk om de veiligheid te verbeteren op plaatsen waar weinig wordt gecontroleerd. 'Vandaag moeten we vaststellen dat er in de zones waar snelheidsbeperkingen gelden van 30 of 50 kilometer per uur nauwelijks handhaving is. We willen de lokale besturen een tool geven om de regels beter te doen naleven', legt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters uit. 

Het moet gaan om lichte snelheidsovertredingen van minder dan 20 kilometer per uur te snel, die worden vastgesteld door een automatische camera. De GAS-boetes zullen meer financiële middelen opleveren voor lokale besturen, maar de hoop is ook een mentaliteitswijziging tot stand te brengen.

'De rijcultuur veranderen is de eerste doelstelling. Dat daardoor ook meer middelen bij de lokale besturen terechtkomen, is ook een goede zaak, want zij kunnen die absoluut goed gebruiken. Denk maar aan de klimaatuitdagingen, de verkeersveiligheid en de nood aan betere fietspaden', aldus Somers.  Een bijkomend voordeel is dat de lokale besturen daardoor niet langer moeten terugvallen op fysieke ingrepen als verkeersdrempels en wegversmallingen om het verkeer te stremmen. Dat zijn vaak minder goede oplossingen, die de doorstroming hypothekeren en onnodig veel geld kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud