Gemeenteraad Rode herhaalt njet aan Gordel

(foto belga) ©belga

De gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode geeft geen toelating aan de organisatoren van De Gordel om een start- en aankomstplaats in te richten. De gemeenteraad moest hierover beslissen omdat in het schepencollege, dat in ruime meerderheid deze beslissing wenste, geen unanimiteit kon worden bereikt. De weigering van Sint-Genesius-Rode zet veel kwaad bloed in Vlaanderen maar staat niet in de weg dat De Gordel op 2 september plaatsvindt.

Gisteren werd al bekend dat het schepencollege van Sint-Genesius-Rode niet meer aan het Bloso wilde toelaten in de gemeente een start- en aankomstplaats voor De Gordel in te richten. In Sint-Genesius-Rode konden fietsers en wandelaars de voorbije 31 jaar wel starten en aankomen. 

Omdat de enige Vlaamse schepen in het schepencollege, An Sobrie, zich niet kon vinden in deze beslissing, die ze als 'een pesterij' bestempelt, was er geen unanimiteit en moest de gemeenteraad de knoop doorhakken. Ook in de gemeenteraad van deze faciliteitengemeente ten zuiden van Brussel zijn de Franstaligen in de meerderheid. Het was daarom verwacht dat de raad de beslissing zou bevestigen. De politieke boodschap van het sportieve evenement, dat het Vlaamse karakter van de Rand rond Brussel in de verf zet, is veel Franstaligen al decennia een doorn in het oog.

Andere zogenaamde Trefpunten zijn er in Dilbeek, Zaventem en Overijse. Vandaaruit gaat De Gordel normaal gesproken gewoon door. De gemeente Sint-Genesius-Rode ontzegt de organisatie niet dat er over haar grondgebied wordt gefietst of gewandeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud