Gent haalt standbeeld Leopold II weg

Een buste van Leopold II in Gent wordt weggehaald en in een depot opgeborgen. ©REUTERS

Gent haalt een standbeeld van de controversiële koning Leopold II weg uit het Zuidpark. De buste, twee weken geleden nog beklad, wordt opgeborgen in een depot in afwachting van een nieuwe bestemming.

In Gent beslist het stadsbestuur donderdag om een buste van koning Leopold II, die verantwoordelijk is voor miljoenen slachtoffers tijdens zijn bewind over de voormalige kolonie Congo, weg te halen op vraag van de werkgroep Dekoloniseer de stad. Later dit jaar zal de werkgroep ook advies geven over andere koloniale monumenten. 

Het stadsbestuur neemt met de beslissing de vlucht vooruit. 'Geen moment te vroeg wat de sp.a betreft', zegt schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker. 'De criminele acties van onder meer Leopold II verdienen geen eerbetoon, integendeel. Tot op vandaag worden mensen gekwetst en beledigd door de ongevoelige, gedateerde beeldvorming over de kolonisatie in onze straten en parken. En terecht.'

Racisme en discriminatie

De schepen benadrukt dat Gent een assertief beleid tegen racisme en discriminatie wil voeren. De stad is voortrekker in het uitvoeren van praktijktests, waarbij huurders en werkgevers worden aangesproken op het faciliteren of onderhouden van racisme en discriminatie. Die maatregel leidde onlangs nog tot hoogspanning in de Vlaamse regering.

De Bruycker belooft ook een aanpak rond ethnic profiling. 'Onze samenleving verdraagt de stuitende discriminatie niet langer. Niet op de woningmarkt, niet bij het solliciteren, niet door politieagenten, niet aan de deur van de club.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud