Gerecht neemt voetballoge stad Gent in het vizier

Het stadsbestuur trakteerde op wedstrijddagen relaties op etentjes in de Skybox. SoGent, dat het beheer regelde, spendeerde op vierenhalf jaar tijd zo’n 70.000 euro aan catering in de loge. ©BELGA

Het Gentse parket heeft een huiszoeking uitgevoerd bij de Gentse stadsontwikkelingsmaatschappij SoGent. Uittredend Gents schepen Christophe Peeters (Open VLD) dreigt in opspraak te komen.

De vip-loge van de stad Gent in de Ghelamco Arena van voetbalclub AA Gent veroorzaakt opnieuw opschudding. Het parket viel donderdag binnen bij de stadsontwikkelingsmaatschappij SoGent. De huiszoeking zou kaderen in een nieuw onderzoek naar de skybox die de stad gratis mag gebruiken in het stadion. Het stadsbestuur trakteerde er op wedstrijddagen relaties op etentjes. SoGent, dat het beheer regelde via het dochterbedrijf NV Buffalo, spendeerde op vierenhalf jaar tijd zo’n 70.000 euro aan catering in de loge.

De onderzoeksrechter in Gent ontving onlangs een klacht met burgerlijke partijstelling. De huiszoekingen kaderen in het gerechtelijk onderzoek dat uit die klacht volgde, zegt een woordvoerster van het parket. Om het onderzoek niet in het gedrang te brengen wil het parket geen verdere details kwijt.

Verrast

Bij de huiszoeking zijn verschillende documenten in beslag genomen, zegt uittredend schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (sp.a). Hij benadrukt ‘alle medewerking’ te zullen verlenen aan het onderzoek. ‘Ik was heel verrast te vernemen dat de kwestie nog maar eens wordt opgerakeld’, zegt Taeldeman die nog tot eind januari voorzitter is van SoGent. Hij wordt niet opgevist in het nieuwe stadsbestuur.

Alle schepenen zijn met een kam door hun agenda gegaan om transparantie te bieden over wanneer ze aanwezig waren in de skybox.
Sven Taeldeman
uittredend schepen van Stadsontwikkeling in Gent

‘Wij hebben er in de gemeenteraad alles aan gedaan om een lijst op te stellen met welke schepenen wanneer aanwezig waren in de skybox’, zegt Taeldeman. ‘We hebben die lijst tot twee keer toe aangevuld en zijn allemaal met de kam door onze agenda’s gegaan om te zorgen dat die informatie volledig was. Het beheer van de skybox is intussen overgedragen van SoGent naar de Gentse stadssecretaris. Ik zou niet weten of er momenteel nog gebruik van gemaakt wordt door leden van het stadsbestuur.’

Hoewel ook de schepenen Rudy Coddens (sp.a) en Filip Watteeuw (Groen), die beiden terugkeren in het nieuwe stadsbestuur, relaties uitnodigden in de vip-loge, dreigt de zaak vooral af te stralen op Christophe Peeters (Open VLD). Volgens de nieuwswebsite Newsmonkey richt het gerechtelijk onderzoek zich op de facturen waarmee Peeters in de gemeenteraad zwaaide om te staven dat niet de stad Gent, maar de voetbalclub AA Gent het eten en drinken betaalde.

Open oorlog

Peeters, die bestuurder is bij SoGent, had aanvankelijk verklaard dat hij vijf keer aanwezig was in de loge. Hij moest op die woorden terugkomen nadat voormalig SoGent-directeur Didier Nachtergaele een mail had rondgestuurd waaruit bleek dat Peeters twee keer meer aanwezig was in de skybox, met een privégezelschap.

Het gerechtelijk onderzoek komt er op een moment dat Peeters centraal staat in een open oorlog bij Open VLD Gent. Na 18 jaar in het schepencollege te hebben gezeten, is hij opzijgeschoven. De leden duidden bij een stemming midden december verrassend Sami Souguir aan als schepen, samen met Sofie Bracke.

Er wordt gefluisterd dat de commotie rond de SoGent meespeelt in de liberale broederstrijd.

Een groep prominente Gentse liberalen eist dat Peeters weer opgevist wordt. Daarbij wordt ook de nieuwe liberale burgemeester Mathias De Clercq in het vizier genomen als de judas die de ‘politieke liquidatie’ van Peeters toeliet.

Er wordt gefluisterd dat de commotie rond de SoGent meespeelt in de liberale broederstrijd. Toen verhalen opdoken over mogelijk gesjoemel bij de toekenning van projecten werden om de crisis te bezweren twee directeurs ontslagen, onder wie Nachtergaele. Hij vecht zijn ontslag aan.

Nachtergaele, die eveneens van liberale signatuur is, zou na zijn ontslag op een mandaat of een ander zoenoffer hebben geaasd. Toen dat niet lukte, zou hij wild om zich heen zijn beginnen te schoppen. Het aanhoudende gekrakeel in Gent dreigt niet alleen de troonsbestijging van De Clercq maar ook de liberale verkiezingscampagne in Oost-Vlaanderen te overschaduwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud