Gezinsbond start petitie tegen wachtlijsten voor mensen met beperking

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). ©Photo News

De Gezinsbond lanceert via www.genoeggewacht.be een petitie tegen de wachtlijsten voor mensen met een beperking.

De handtekeningen vertrekken na de verkiezingen naar de minister van Welzijn met de oproep om dringend werk te maken van een financiering zonder wachtlijsten.

Sinds 2017 is er een nieuwe financiële regeling voor personen met een handicap: de persoonsvolgende financiering. De overheid wil zo verzekeren dat elke persoon met een handicap de zorg kan kiezen die bij zijn situatie en gezin past. Maar zorgende gezinnen ervaren heel wat problemen met die persoonsvolgende financiering.

Geen garantie

'Voor gezinnen is de nieuwe financiering een slag in het water. Mensen met een handicap en hun gezin wachten niet langer op dienstverlening of op een plaats in een voorziening, maar wachten nu op een budget. Dat budget is vaak krap en veronderstelt dat mantelzorgers tekorten in de zorg en ondersteuning zelf opvangen. En zo hebben zorgende gezinnen nog altijd geen zorggarantie, vandaag niet en niet in de toekomst', zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

'De overheid moet het systeem van de persoonsvolgende financiering aanpassen om elke persoon met een vastgestelde zorgnood het budget te geven waarmee hij zelf zijn zorg en ondersteuning op maat van het gezin kan organiseren. Daar zijn meer middelen voor nodig en de budgetten moeten binnen een redelijke termijn worden toegekend en uitgekeerd', besluit Valgaeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud