Advertentie

Gifwolk: inwoners mogen terug naar huis

©VTM

De inwoners van de West-Vlaamse gehuchten Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle, die getroffen werden door een gele gifwolk, kunnen terugkeren naar hun woningen.

Vrijdagavond hingen in de West-Vlaamse regio plots gele gifwolken in de lucht. Door een lek in een tank was een aanzienlijke hoeveelheid salpeterzuur vrijgekomen. De tank van 26.000 liter was immers voor 60 procent gevuld met salpeterzuur.

De situatie was pas na enkele uren onder controle. Het leegpompen van de tank is pas zaterdagmiddag afgerond. Voor het verwijderen van het residu salpeterzuur in de inkuiping van de tank werd de hulp van chemiebedrijf BASF ingeschakeld, omwille van hun expertise. De brandweer zette extra waterschermen in voor deze behandeling.

Nu de tank leeg is, mogen de ongeveer 1.000 inwoners van Sint-Pieters-Kapelle (deelgemeente van Middelkerke) en Zevekote (deelgemeente van Gistel) onder begeleiding van de brandweer wel naar hun woningen terugkeren. Er wordt wel gevraagd om de woningen na vrijgave voldoende te ventileren. Enkel op de hoeve zelf is vloeibaar salpeterzuur neergeslagen.

Dat betekent dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) daar extra maatregelen zal moeten nemen. Er zullen stalen genomen worden om de situatie te evalueren. Alle andere zones zijn door het FAVV wel al 'voedselveilig' verklaard. Gewassen uit de tuin moeten wel grondig gespoeld worden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft ondertussen de Kleinbazelaargeleedbeek laten afsluiten.

Bazelaar

Het bewuste lek was vrijdagavond ontstaan bij een mestverwerkingsbedrijf in de Bazelaar. Het is nog niet duidelijk in welke omstandigheden het lek in de tank er kwam. Door het lek kwam een aanzienlijke hoeveelheid salpeterzuur vrij.

Salpeterzuur is onder meer erg schadelijk als het wordt ingeademd. Vier politiemensen kregen last van irritatie aan de ogen en worden hiervoor verzorgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud