Advertentie

Groen vraagt ontslag Luc Van den Brande bij VRT

©BELGA

Elisabeth Meuleman (Groen), voorzitster van de Commissie voor Media in het Vlaams Parlement, vraagt het ontslag van Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT.

Het ontslag van de voormalige nummer een en twee bij de VRT, CEO Paul Lembrechts en directeur Media & Productie Peter Claes, blijft de openbare omroep achtervolgen. Volgens de oppositiepartij Groen is in dat conflict ook de voorzitter van de raad van bestuur, Luc Van den Brande, zijn boekje te buiten gegaan.

Elisabeth Meuleman, die in het Vlaams Parlement de commissie voor Media voorzit, vraagt daarom zijn ontslag. Volgens Meuleman heeft hij interne nota's over mistoestanden genegeerd, belangrijke informatie over het niet-functioneren van Claes achtergehouden voor de raad van bestuur en de VRT grote schade berokkend.

Donderdag komt het Vlaams Parlement in een hoorzitting achter gesloten deuren op het conflict terug. Eerder konden parlementsleden al een vertrouwelijk rapport van Audit Vlaanderen inkijken, zonder dat ze daarover mogen communiceren. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V), een partijgenoot van Van den Brande, zei in het Vlaams Parlement al dat hij geschrokken is van dat rapport.

In het document is sprake van ernstige tekortkomingen in het naleven van de regels voor openbare aanbestedingen, nonchalance en slordigheid bij het omspringen met contracten en overheidsgeld, het bewust opzetten van constructies om regels te omzeilen, vriendjespolitiek en normvervaging.

Dalle kondigde daarop een jaarlijkse doorlichting en extra toezicht aan.

Meuleman zei dinsdagochtend op Radio 1 en in De Standaard dat ze in de aanloop naar de hoorzitting van donderdag een telefoontje kreeg van Van den Brande dat ze als 'intimiderend' heeft ervaren. Hij dreigde er volgens haar mee niet naar het parlement te komen.

Politiek mist Groen de hefbomen om Van den Brande tot ontslag te dwingen. De partij levert in het parlement de voorzitter van de commissie voor Media, maar maakt geen deel uit van de meerderheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud