Advertentie
Advertentie

Groen wil slimme kilometerheffing

©BELGA

Groen wil een basispensioen van 1.000 euro, een verschuiving van de lasten op arbeid naar lasten op vervuiling en vermogensinkomsten en een vervanging van de verkeersbelasting door een slimme kilometerheffing. Groen-voorzitter Van Besien gaf Di Rupo in Brugge een veeg uit de pan.

Groen heeft een deel van haar huiswerk voor de verkiezingen van 25 mei 2014 klaar. Na maanden voorbereiding organiseerde de partij haar tweedaagse Impulscongres in Brugge. Na dat congres, bijgewoond door zo'n 500 leden, liggen er tientallen voorstellen op tafel. Die moeten vorm geven aan de geplande verbreding waarbij de partij er naast de klassieke milieupoot een evenwaardige sociale poot bij krijgt.

'Ons land kan beter, zowel op het vlak van milieu als op sociaal vlak', zei Wouter Van Besien. De Groen-voorzitter pleitte voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar milieuvervuiling en vermogensinkomsten. Daarnaast moeten steunmaatregelen rechtstreeks worden toegekend in plaats van twee jaar later via de belastingbrief.

Groen ijvert ook voor een loopbaanmodel waarbij de kwaliteit van de job centraal staat. Concreet moet er in de cao's meer aandacht gaan naar de verbetering van de loopbaankwaliteit. De partij wil ook de verloning verschuiven. Zo zouden jongeren bij het begin van hun loopbaan meer verdienen, zodat ze beter voorbereid zijn op de grote investeringen die jonge gezinnen moeten doen.

De partij pleit ook voor een mobiliteitsbudget waardoor werknemers meer vrijheid krijgen in hun vervoerskeuze. Daarnaast wil Groen de verkeersbelasting afschaffen en vervangen door een slimme kilometerheffing.

Regeringsleiders Elio Di Rupo en Kris Peeters kregen van voorzitter Van Besien een veeg uit de pan. Hun tevredenheid over hun beleidsresultaten is misplaatst, aldus Van Besien. Volgens de Groen-voorzitter zijn de resultaten lang niet zo rooskleurig als het duo Di Rupo-Peeters wil doen geloven. 'Ons land kan beter', aldus Van Besien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud