Advertentie
Advertentie

Groene Delle wordt dan toch niet gekapt

©saskia vanderstichele

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zet uit het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan rond het Limburgs natuurgebied Groene Delle stop. De kap die al jaren gepland staat, gaat daarmee niet door.

De Groene Delle is al lang een twistpunt in de Vlaamse regering. Joke Schauvlieghe (CD&V), de voorgangster van Demir, had de beslissing genomen 27 hectare van het gebied in Lummen te laten kappen. Daarmee zou de industrie rond het Albertkanaal kunnen floreren. Om dat te compenseren zou 60 hectare natuurgebied elders worden bijgeplant.

Al van bij het begin was daar hevig protest tegen. Demir verdedigde de kap lang, omdat die mogelijk maakte vrachtvervoer van de weg te halen. Dat zou een winst betekenen voor de klimaatdoelen.

4.500 bezwaren en 40.000 handtekeningen op petities later kan je niet anders dan besluiten dat de Vlaming een duidelijke boodschap heeft gestuurd naar de Vlaamse regering.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Omgeving

Door het burgerprotest beslist ze nu toch de Groene Delle te behouden, al wil ze dat expliciet geen bocht noemen. '4.500 bezwaren en 40.000 handtekeningen op petities later kan je niet anders dan besluiten dat de Vlaming een duidelijke boodschap heeft gestuurd naar de Vlaamse regering. En die boodschap luidt: 'Minister, doe het gedane huiswerk opnieuw in dit dossier.'

Het compromis uit 2015 is volgens Demir niet meer van deze tijd. Waar de industrie wel een plekje krijgt, is nog niet duidelijk.

'Dit betekent niet dat we watergebonden bedrijvigheid onbelangrijk vinden. Waterwegen en binnenvaart zijn meer dan ooit de vervoersmodus waarop we sterker moeten inzetten in het belang van de mobiliteit én het klimaat. Samen met mijn collega’s blijf ik zoeken naar opportuniteiten daarvoor. Dit najaar kom ik met een voorstel van terreinen voor watergebonden activiteiten naar de regering. De economische ontwikkeling aan het Albertkanaal is om ecologische redenen van belang.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud