Grafiek van de dag

Grootverdieners zijn grootgebruikers van dienstencheques

Hoe rijker de gemeente, hoe vaker de inwoners een beroep doen op huishoudhulp via dienstencheques. In Sint-Martens-Latem, de gemeente met het hoogste netto belastbaar inkomen (30.748 euro), hebben poetshulpen in 2018 gemiddeld 147,5 uur werk verricht.

Maar nergens in Vlaanderen, zo tekende 'Provincies in cijfers' op, werd zo grondig gepoetst als in Sint-Genesius-Rode. Gebruikers lieten er gemiddeld 180 uur poetsen en strijken. De Vlaams-Brabantse gemeente mag zich met een gemiddeld inkomen van 25.272 euro bij de rijkere gemeentes van het land rekenen. 

Aan de andere kant van het poetsspectrum staat de kustgemeente Bredene (gemiddeld inkomen 19.223 euro). Die laat zich het minst bijstaan in huishoudelijke taken: 84,7 uur. De gemeente met de laagste inkomens, het West-Vlaamse Mesen (13.719 euro) tekent voor 101,4 uur.

Het legale systeem van poetshulpen wordt vaker gebruikt in gemeenten met een hoog gemiddeld inkomen. Er is al langer kritiek dat het systeem een subsidie voor bemiddelde tweeverdieners is. Economen, vakbonden en dienstenchequebedrijven zien de prijs van de cheques liever hoger. Tot voor kort kostte een uur poetswerk de gebruiker netto 6,30 euro, terwijl de werkelijke prijs 23,02 euro is. De Vlaamse regering voerde begin dit jaar voor het eerst een prijsverhoging in, waardoor de nettokostprijs naar 7,20 euro steeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud