Grote brand in Brecht legt 300 hectare natuurgebied in as

Onder meer twee blushelikopters moeten helpen het vuur te doven. ©BELGA

De brand is moeilijk te blussen en leidt tot reuk- en rookhinder in Antwerpen en het Waasland.

In het natuurgebied en militair domein Groot Schietveld in het Antwerpse Brecht is vrijdagochtend een grote brand uitgebroken na een schietoefening van het leger. Volgens de Antwerpse gouverneur Cathy Berx is intussen al zo'n 200 tot 300 hectare natuurgebied in as gelegd. Ze kondigde de provinciale fase van het rampenplan af en besliste uit voorzorg een wijk in Brecht en een camping te evacueren. De inwoners moeten de nacht elders doorbrengen.

Blushelikopters en zo'n 200 brandweerlieden probeerden het vuur de hele dag onder controle te krijgen. Ook vanuit Nederland en Limburg kwam gespecialiseerde hulp. Volgens de brandweer ging het om een complexe klus, onder meer door de wind. Pas tegen de avond liet Berx weten dat de situatie gunstig evolueerde.

Vrijdagmiddag reikte de rook- en geurhinder al tot Antwerpen en het Waasland. Sterx riep de omwonenden op de ramen en deuren te sluiten als ze rookhinder ondervinden. 'Als dat niet het geval is, moeten mensen de prioriteit blijven geven aan buiten zijn en ventilatie om covidbesmettingen te voorkomen', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud