Halvering maximale vertrekvergoeding in Vlaams Parlement op tafel

Minister Jo Vandeurzen (CD&V) is een van de politici die het meest te verliezen heeft als de nieuwe regeling er komt. ©BELGA

Het Vlaams Parlement heeft plannen om dieper te snijden in de vertrekvergoedingen van de parlementsleden.

Het nieuwsagentschap Belga citeert verschillende bronnen over een politiek akkoord waardoor parlementsleden een vertrekvergoeding van nog maximaal 24 maanden krijgen. Nu is dat voor sommigen nog 48 maanden. Het parlement zou daarmee ook snijden in de verworven rechten van sommige parlementsleden. In theorie zien naar verluidt 16 parlementsleden hun vergoeding krimpen. Onder hen onder meer CD&V-minister Jo Vandeurzen. Die ziet zijn vertrekvergoeding bijna halveren van 428.000 naar 233.000 euro.

De maximale vertrekvergoeding is sinds 2014 geplafonneerd op 24 maanden of 233.000 euro. Maar sommige 'anciens' vallen nog onder het oude systeem.

De discussie is niet nieuw. Ze laait telkens op als het gaat om de (hoge) bedragen voor parlementsleden met een lange staat van dienst. Een laatste opflakkering was er toen bleek dat afscheidnemend minister Vandeurzen recht zou hebben op een exitvergoeding van 428.000 euro. Ook zijn CD&V-collega's Pieter De Crem (390.000 euro) en Eric Van Rompuy (477.000 euro) zouden recht hebben op hoge bedragen.

In het Vlaams Parlement heeft een speciale werkgroep zich gebogen over het dossier. Het parlement voerde eerder ook al ingrepen door. Zo is de maximale vertrekvergoeding sinds 2014 al geplafonneerd op 24 maanden of 233.000 euro. Maar sommige 'anciens' vallen nog onder het oude systeem en kunnen tot maximaal 48 maanden krijgen.

Politieke consensus

Volgens verschillende bronnen is er een politieke consensus om het plafond voor alle parlementsleden en ook meteen, dus nog voor het einde van de legislatuur, op 24 maanden te leggen. Daardoor wordt geraakt aan de verworven rechten van een aantal parlementsleden. Puur in theorie gaat het om 16 parlementsleden die al meer rechten hebben opgebouwd en die hun exitvergoeding zouden zien dalen. Onder hen onder meer Herman De Croo (Open VLD), Rik Daems (Open VLD), Karim Van Overmeire (N-VA), Kris Van Dijck (N-VA), Jos De Meyer (CD&V), Sabine de Bethune (CD&V), Guy D'Haeseleer (Vlaams Belang), Bruno Tobback (sp.a), Renaat Landuyt (sp.a), Jo Vandeurzen (CD&V), Joke Schauvliege (CD&V) en Christian Van Eyken (UF).

Omdat verschillende van die parlementsleden na 26 mei wellicht terugkeren in het parlement, zou de verandering hen niet op korte termijn treffen. Maar onder meer Vandeurzen en Van Overmeire ambiëren geen nieuw mandaat meer. Zij zien hun exitvergoeding terugvallen naar maximaal 233.000 euro.

Ter herinnering: op die vertrekvergoeding moeten een pensioenbijdrage (8,5%) en belastingen betaald worden. Het bedrag wordt ook niet in één keer uitbetaald, maar in maandelijkse schijven. De vergoeding is niet combineerbaar met een parlementair pensioen. Ze wordt ook niet uitbetaald aan parlementsleden die het parlement tijdens de legislatuur vrijwillig verlaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud