Handelshuurlening voor bedrijven verlengd tot zes maanden

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) verlengt de handelshuurlening tot zes maanden. ©Photo News

Ondernemingen die moeite hebben met hun huur in te lossen kunnen beroep doen op de handelshuurlening. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) verlengt de termijn daarvan tot zes maanden.

Dinsdag besliste Crevits om de handelshuurlening voor ondernemingen uit te breiden tot zes maanden. Dat is een goedkope lening van de Vlaamse overheid voor bedrijven die door corona verplicht hun deuren moesten sluiten. 'Die moeten hoe dan ook hun vaste kosten, zoals de huur, blijven betalen en daarom breiden we het systeem verder uit', zegt de minister.

De handelshuurlening vertrekt vanuit een vrijwillige overeenkomst tussen de huurder en de verhuurder. Als de verhuurder bereid is een of twee maanden huur kwijt te schelden, past de overheid via een lening vier maanden huur bij. Daardoor loopt de periode die de huurder kan overbruggen op tot zes maanden, terwijl dat voordien vier maanden was.

Goedkoop

De huurders moeten zoals eerder vastgelegd de lening terugbetalen aan een rente van 2 procent per jaar. Dat moeten ze doen binnen de 18 maanden, maar ze zijn het eerste halfjaar vrijgesteld van een terugbetaling. Bedrijven die aanspraak willen maken op de lening moeten een aanvraag indienen bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

De aangepaste handelshuurlening treedt in werking op 4 januari 2021 en zal ook toegankelijk zijn voor ondernemingen die na 12 maart 2020 werden opgestart. Ondernemers die al een lening hebben lopen, kunnen die opschalen tot de nieuwe voorwaarden. Enkel ondernemers die al een achtergestelde lening hebben lopen, kunnen geen beroep doen op de handelshuurlening.

Populair

60.000
maximaal bedrag per pand
Huurders kunnen in het nieuwe systeem tot 60.000 euro per pand lenen. Nu is dat nog maximaal 35.000 euro.

Crevits voert de verlenging van de periode door om de handelshuurlening aantrekkelijker te maken. Bovendien trekt ze ook het plafond op. Huurders kunnen tot 60.000 euro per pand lenen, terwijl dat eerder 35.000 euro was. Een ondernemer die meerdere panden huurt, kan tot maximaal 150.000 euro lenen.

Niet alleen voor de huurder is de handelshuurlening interessant, maar ook voor de verhuurder. Die is er zeker van dat zijn huurder minstens vier maanden huur betaalt en daardoor nadien misschien niet over kop gaat.

Crevits breidt het systeem op vraag van ondernemers verder uit. Dat bleek de afgelopen maanden al populair te zijn. 574 ondernemingen dienden een aanvraag in, waarvan 368 werden goedgekeurd. Wie niet onmiddellijk met zijn verhuurder tot een overeenkomst komt, kan bemiddeling aanvragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud