Advertentie
Advertentie

'Helft verenigingen overweegt ontslagronde'

Veel verenigingen zien een ontslagronde onder het personeel opdoemen. ©BELGA

De helft van de Vlaamse verenigingen overweegt om personeel te ontslaan nu de Vlaamse regering nieuwe besparingen overweegt in de socio-culturele sector. Dat blijkt uit een steekproef van de 'Verenigde Verenigingen', die het verenigingsleven in Vlaanderen overkoepelt.

De Vlaamse regering buigt zich de komende week over de laatste loodjes van de Vlaamse begroting, die op 22 september - samen met de Septemberverklaring - in het Vlaams Parlement wordt voorgesteld. De verwachting is dat er ook sterk bespaard zal worden op de subsidies voor de socio-culturele sector. Het verenigingsleven trok al begin augustus - toen de eerste cijfers uitlekten - aan de alarmbel. 

De Verenigde Verenigingen - die het verenigingsleven in Vlaanderen overkoepelt - hield alvast een steekproef bij zestig erkende verenigingen, waarover De Standaard vrijdag al bericht. 54 procent van de bevraagde verenigingen had het de afgelopen vijf jaar al moeilijk door het terugvallen van de subsidies en andere overheidsinkomsten. Ook de algemene economische situatie speelde hen parten. 44 procent zag de financiële situatie structureel verslechteren

Advertentie

In veel verenigingen geldt vandaag al 100 procent betaald, en 200 procent engagement.

Danny Jacobs
Voorzitter Verenigde Verenigingen

Volgens cijfers van de Verenigde Verenigingen moesten bepaalde sectoren in het socio-culturele werkveld de afgelopen vijf jaar al een besparing slikken van 10 tot 15 procent. 'Bovendien bleven de inkomsten, door desindexatie, quasi constant, terwijl de kosten wel naar omhoog', licht Anton Schuurmans van de Verenigde Verenigingen toe. 

Ontslagronde

Met de nieuwe besparingen in zicht verwacht bijna drie vierde van de bevraagde verenigingen een verdere verslechtering van de financiële situatie. De meerderheid van de verenigingen overweegt dan ook ingrepen. Zeven op de tien overweegt het lidgeld verder op te trekken, negen op de tien wil de komende twee jaar snoeien in de kosten. Zeker de helft overweegt zelfs een ontslagronde bij het personeel. Het ging om een anonieme bevraging, waardoor niet duidelijk is waar er mensen moeten afvloeien. 

Die ontslagronde dreigt problematisch worden, stelt de koepelorganisatie. 'De werkdruk is vandaag al erg hoog. In veel verenigingen geldt vandaag al 100 procent betaald, en 200 procent engagement', stelt Danny Jacobs, voorzitter van de Verenigde Verenigingen. 'Efficiënter werken heeft ook zijn menselijke grenzen. Bovendien komen basistaken - zoals het ondersteunen van bestuursvrijwilligers in lokale afdelingen - in gevaar, wat optermijn de motor van het verenigingsleven dreigt te doen stilvallen'. 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.