Advertentie
Advertentie

Helft Vlamingen kent samenstelling Vlaamse regering niet

Jongeren tussen 16 en de 28 jaar scoren nog slechter op partijpolitieke kennis. ©Wouter Van Vooren

Amper iets meer dan de helft van de Vlamingen weet welke partijen deel uitmaken van de Vlaamse regering. Jongeren tussen 16 en 28 - gen Z - scoren nog slechter. 'De politieke kennis is belabberd, maar dat zegt ook iets over de complexiteit van ons land.'

Ongeveer een op de twee Vlamingen is niet op de hoogte welke politieke partijen er in de huidige Vlaamse regering zitten. 54 procent kon de exacte samenstelling noemen, de rest sloeg de bal mis. Dat blijkt uit een grootschalige studie over politieke kennis van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven, die De Tijd kon inkijken. Tussen december 2023 en januari 2024 werden daarvoor 2.520 Vlamingen bevraagd.

Een belabberd resultaat, zeker omdat de partijpolitieke samenstelling van de Vlaamse regering al tien jaar dezelfde is, zegt professor Peter Van Aelst, die de studie coördineerde. 'Over minder dan twee maanden gaan we naar de stembus, maar de helft van de Vlamingen weet niet wie beleid voerde en wie oppositie.'

Advertentie
De essentie
  • De meeste Vlamingen weten welke politici bij welke partij horen, maar hebben het erg moeilijk om aan te geven wie er in de Vlaamse regering zit.
  • De meeste Vlamingen kunnen nauwelijks standpunten van partijen matchen met concrete stellingen. De posities van de partij Groen zijn het best gekend, die van CD&V het minst.
  • De actualiteitskennis van de Vlaming ligt vrij hoog. Ongeveer de helft van de Vlamingen heeft vijf of meer van de acht actualiteitsvragen juist.
  • Jongeren uit Generation Z weten minder over wat politici doen en zeggen, maar meer over bijvoorbeeld protestacties.

De resultaten zeggen ook iets over de complexiteit van ons land, benadrukt Van Aelst. 'Niet alleen zetelen er deels andere partijen in de Vlaamse en de federale regering, mensen zien ook iemand als Bart De Wever zijn zeg doen over alle beleidsniveaus. Vaak zijn ze daardoor in de war.'

12,5
procent
Zo'n 12,5 procent van de Vlamingen weet niet tot welke partij Alexander De Croo hoort.

De politici zelf kennen de Vlamingen dan weer wel relatief goed. Politieke kopstukken als Tom Van Grieken, Alexander De Croo, Hilde Crevits, Zuhal Demir, Frank Vandenbroucke, Raoul Hedebouw en Petra De Sutter konden de meeste Vlamingen bij de juiste partij plaatsen. Van Grieken wisten de bevraagden het best te linken aan zijn partij Vlaams Belang (92,5 procent).

Daarmee scoort Van Grieken beter dan premier De Croo. Zo'n 12,5 procent van de bevraagden kon hem niet aan zijn partij Open VLD linken. Ook opvallend: bijna 10 procent meent dat Vandenbroucke bij de CD&V hoort in plaats van bij Vooruit.

Op actualiteitskennis scoort de Vlaming vrij goed. Ongeveer de helft van de Vlamingen heeft vijf of meer van de acht actualiteitsvragen juist. De kennis over gecontesteerde thema’s ligt dan weer heel wat lager. Vooral de stellingen over migratie worden door veel Vlamingen niet correct ingeschat.

Vooral de stellingen over migratie worden door veel Vlamingen niet correct ingeschat.

Gen Z

De politieke kennis van GenZ'ers - jongeren tussen 16 en 28 jaar - is wisselend. Hoewel ze mee zijn met de politieke actualiteit, hebben ze geen kaas gegeten van partijpolitiek. Amper 35 procent weet hoe de Vlaamse regering samengesteld is. Minder dan een vierde (23,8 procent) weet welke politicus bij welke partij hoort. Bij de leeftijdscategorie 45 tot 60 jaar ligt die kennis beduidend hoger, gemiddeld zo'n 60 procent.

De verklaring ligt volgens de onderzoekers bij een ander media- en nieuwsgebruik. Onder andere door hun hoge socialemediagebruik - jongeren spenderen dagelijks gemiddeld 80 minuten op de filmpjesapp TikTok - zien ze vooral interesse- en hypegebonden content. Jongeren uit Generation Z weten bijvoorbeeld veel over protestacties of de oorlog in Gaza, maar minder over wat politici doen en zeggen.

'Deze groep heeft duidelijk nood aan een stevige inhaalbeweging om goed geïnformeerd naar de stembus te kunnen gaan', benadrukt Van Aelst. In ons land zullen naar schatting zo'n half miljoen jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen. Ook 16-jarigen kunnen op 9 juni voor het eerst stemmen voor de Europese verkiezingen.

'Het maakt ook dat politici die vandaag een rechtstreekse lijn hebben met de jongeren via sociale media een stevige streep voor hebben in de campagne', zegt Van Aelst. 'Anderzijds is er voor politici die niet of amper actief zijn op sociale media nog veel te winnen.'

CD&V minst gekend

De studie peilde ook naar de kennis per politieke partij. Zo werd gevraagd over verschillende politieke stellingen - gaande van hoofddoeken, zonnepanelen tot stikstof en extra belastingen - aan te geven of de Vlaamse partijen het ermee eens of oneens zijn. De posities van CD&V blijken het slechtst gekend. Amper een kwart van de stellingen werd voor CD&V correct ingeschat. De posities van de partij Groen zijn, met bijna 60 procent, het best gekend.

25
procent
Deelnemers konden de positie van CD&V gemiddeld maar in 25% van de gevallen correct inschatten.

'Op zich is dat niet verwonderlijk voor een centrumpartij', zegt Van Aelst. 'Voor haar is het moeilijker concrete stellingen aan zich te binden.' Toch blijft het opvallend, zeker omdat voorzitter Sammy Mahdi de jongste jaren bewust inzet op een scherpere toon en gespierdere taal.

Toch is een thema aan de christendemocraten toeschrijven niet geheel onmogelijk, toont de studie. De stelling rond stikstof ('De beperkingen om stikstof uit te stoten moeten versoepeld worden') plakte het best van alle thema's aan CD&V. 'Hiermee bewijst de partij dat ze zich inhoudelijk wel kan profileren', ziet Van Aelst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.