Advertentie

Helft Vlamingen vreest burn-out

Een op de acht werknemers vreest binnen nu en een jaar met een burn-out te kampen te krijgen. ©Herman Wouters/Hollandse Hoogte

Een op acht werknemers denkt binnen een jaar op te branden.

Nog maar weinig voltijdse werknemers voelen zich beschermd tegen een burn-out. In een grootschalige bevraging door de KU Leuven, de VUB, de UGent en de Brusselse Odisee-hogeschool geeft de helft van de Vlaamse werknemers aan dat ze verwachten ooit een burn-out te krijgen. Een kwart denkt al binnen de vijf jaar geveld te worden.

De onderzoekers peilden bij 3.350 voltijdse werknemers en 1.170 zelfstandigen naar hun stressniveau. Zelfstandigen voelen zich in het algemeen minder vatbaar voor burn-out dan werknemers. Dat optimisme komt misschien doordat zelfstandigen meer controle hebben over hun werksituatie.

De onderzoekers vinden het geen slechte zaak dat zo veel mensen zichzelf kwetsbaar achten voor een burn-out. ‘Je er bewust van zijn dat het ook jou kan treffen, is een essentiële voorwaarde om preventief te werken en alsnog je gedrag bij te stellen’, zegt Marijke De Couck, burn-outcoach en docente aan de VUB en Odisee.

Risico-situaties

Toch is voor sommigen de situatie acuut. Een op de acht voltijdse werknemers vreest al binnen een jaar op te branden. ‘Die mensen zitten echt in een risico-situatie’, zegt Ralf Caers, arbeidsmarktspecialist aan de KU Leuven. ‘Dat zijn mensen die al iets voelen borrelen in zichzelf en die de eerste symptomen van een burn-out gewaarworden.’

Te hoge werkdruk is een van de belangrijkste redenen waarom mensen vrezen een burn-out te krijgen.
ralf caers
docent ku leuven

De werkdruk is een van de belangrijkste redenen waarom mensen denken een burn-out te zullen krijgen, zegt Caers. Het gaat dan zowel om het aantal gewerkte uren als om de intensiteit van het werk. Werknemers die het gevoel hebben dat ze veel harder werken dan waarvoor ze betaald worden, vrezen sneller uitgeblust te raken.

Een kwart van de Vlaamse werknemers vindt dat ze 20 procent meer presteren dan ze volgens hun contract moeten. ‘Die extra belasting maakt hen kwetsbaar’, zegt Caers. ‘Ook mensen die hun werk niet rond krijgen en ontevreden zijn over de kwaliteit die ze kunnen leveren, zijn vatbaarder voor een burn-out.’

Sociale zekerheid

Het almaar stijgende aantal burn-outs is een toenemende zorg voor de bedrijven en de sociale zekerheid. Eind vorig jaar zat een recordaantal van 392.000 werknemers en zelfstandigen langer dan een jaar thuis door ziekte.

Ruim een derde daarvan kampt met een psycho- sociale aandoening, zoals burn-out of depressie. Het aantal dertigers dat met een burn-out thuis zit, is in vijf jaar zelfs verdubbeld. Ook in alle andere leeftijdscategorieën neemt het aantal burn-outs toe. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud