'Het wordt avontuur, maar met vertrouwen'

©REUTERS

'Op 1 januari begint er een nieuwe periode', zei Bart De Wever, de nieuwe burgemeester van Antwerpen. 'Er zal een heel andere coalitie aantreden, in een totaal ander landschap. Het wordt een avontuur, maar met veel vertrouwen.'

De voltallige bestuursploeg stelde omstreeks 17 uur het bestuursakkoord voor in Antwerpen. Het wordt een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD. De sp.a - die sinds 1933 de stad zo goed als ononderbroken heeft geleid - wordt naar de oppositiebanken verwezen.

De Wever sprak de pers toe met de bekende 'A'-pin op zijn revers - 'en dat is niet zonder betekenis'. Het bekende logo dat er kwam onder het vorige bestuur blijft overigens bestaan. De Wever bedankte iederen die bijgedragen had tot het bestuursakkoord. 'Dankzij hen waren dit vlotte onderhandelingen en dankzij hen ben ik geen formateur meer, maar een toekomstige burgemeester.' Hij zal de sjerp de komende zes jaar dragen 'en als de Antwerpenaar dat wenst zelfs langer'.

Hij beloofde de Antwerpenaren een 'coherent bestuur'. De inhoud van het akkoord werd niet uitvoerig toegelicht. De tekst staat op de website www.antwerpen.be.

De Wever benadrukte tijdens zijn persconferentie dat er een 'realistisch financieel beleid' zal gevoerd worden, zonder belastingverhogingen. CD&V-onderhandelaar Marc Van Peel beloofde dat het nieuwe stadsbestuur maatregelen zal nemen om de Antwerpse economie op te krikken en de match tussen de vele werklozen en de niet-ingevulde vacatures te verbeteren.

Het bestuursakkoord telt 68 pagina's en is getiteld 'Respect voor A'. 'We hebben uitgeschreven wat ons bindt en uitgeklaard wat ons verdeelt', zei De Wever. Hij drukte een aantal clichés te kop in. 'Er zullen ook de komende jaren geen auto's tot aan de kathedraal kunnen rijden', klonk het.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud