analyse

Hoe PFOS ontplofte in Vlaamse regering

Vlaams minister-president Jan Jambon moet de PFOS-bom die Zuhal Demir dropte nu onschadelijk maken. ©BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) werkt in alle discretie aan een oplossing om de PFOS-bom onschadelijk te maken die zijn partijgenote Zuhal Demir deed ontploffen in de Vlaamse meerderheid. Essentieel daarbij is het redden van de Oosterweelwerken.

Toen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lastige vragen over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht bleef krijgen waarop ze niet kon antwoorden, besliste de Genkse een breuk te maken met het verleden.

Zonder overleg riep ze het parlement op een onderzoekscommissie op te richten. Dat viel niet goed bij CD&V-topminister Hilde Crevits. Met haar demarche leek Demir immers haar voorgangster Joke Schauvliege (CD&V) in het vizier te nemen. Maar uiteindelijk lichtte de N-VA'ster het deksel van een potje waarbij alle meerderheidspartijen - ook de N-VA zelf - in verlegenheid werden gebracht.

Horrorscenario

In het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement bleek woensdag dat het vertrouwen in de meerderheid zoek is. De coalitiepartners CD&V en Open VLD gaven het signaal dat de Oosterweelwerken moeten worden stilgelegd als er nog gezondheidsrisico's zijn. Het is wachten op een nieuw advies dat minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) aan de toxicoloog Jan Tytgat (KUL) en de experte in milieugeneeskunde Greet Schoeters (UA) heeft gevraagd. Dat de werken zouden stilvallen, is het ultieme horrorscenario voor Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De malaise in de meerderheid bood de oppositie de kans om meerdere ballen binnen te koppen. Zo werd het beeld opgehangen van een meerderheid die wel alles in het werk heeft gesteld om de Oosterweelwerken voort te kunnen zetten, waarbij de belastingbetaler opdraait voor de berging van de vervuilde gronden, maar die geen oog heeft gehad voor de gezondheidsrisico's.

OVAM

Daarop volgde nog een bommetje. Er lekte een mail uit 2017 uit van David Van Herreweghe, de voorzitter van BAM/Lantis, de bouwheer van de Oosterweelwerken, aan het politiek stuurcomité, waarin de sleutelfiguren van de regering-Bourgeois en de stad Antwerpen zaten. Daaruit bleek dat Lantis zelf OVAM had opgeroepen om de gezondheidsrisico's in Zwijndrecht in kaart te brengen en de inwoners in te lichten. OVAM was van plan infosessies te houden, maar daar kwam niets van in huis.

Ik betreur dat sommigen gestart zijn met een spelletje zwartepieten. Daar doe ik niet aan mee.
Joke Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu 2009-2019

Jambon tracht nu de rangen te sluiten. Een uitweg lijkt OVAM-topvrouw Henny De Baets, die van socialistische signatuur is, voor haar verantwoordelijkheid te plaatsen. In de onderzoekscommissie kan dan verder worden nagegaan wat de rol was van de toen bevoegde minister Schauvliege. Die liet donderdag in een mededeling weten te zullen meewerken met de onderzoekscommissie. Maar tegelijk betreurde ze 'dat sommigen nu gestart zijn met een spelletje zwartepieten. Daar doe ik niet aan mee.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud