'Hoge pensioenlasten slaan gemeenten plat'

Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen (foto: Dries Luyten) ©Dries Luyten

'De pensioenlasten van de lokale ambtenaren dreigen zowat alle gemeenten en steden in Vlaanderen financieel plat te slaan’, waarschuwt Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen en N-VA-voorzitter, in een interview met De Tijd.

De 'verpletterende' pensioenuitgaven nopen de besturen tot besparingen en doen de gemeentelijke investeringen ineenzakken, luidt het dreigend. 'Dat wordt een ramp voor de inwoners en de lokale kmo’s', zegt De Wever, die voor Antwerpeneen grootschalige besparingsronde voorbereidt.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt de onheilstijding. 'De pensioenkosten van de vastbenoemde ambtenaren van de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en politiezones stijgen de komende jaren van 711 miljoen euro nu naar ruim 1 miljard euro in 2016', zegt VVSG-directeur Jan Leroy.

‘En ook al sluit je een gemeentehuis of een OCMW, dan nog moet je de factuur betalen. De zoektocht naar efficiëntiewinsten wordt geen lachertje.

’De Vlaamse overheid schiet de gemeenten wel te hulp met het Gemeentefonds. Maar dat biedt weinig soelaas. 'Dat fonds stijgt tegen 2016 met 309 miljoen. Tja, dat is nog niet genoeg om de stijgende pensioenkosten te dekken', stelt Leroy.

De precaire budgettaire situatie van de lokale besturen is zo groot dat de VVSG donderdag een motie goedkeurt aan het adres van de Vlaamse en federale regering met daarin de vraag iets aan het nijpende probleem te doen. 'De VVSG eist stabiele inkomsten, zekerheid over subsidies en procedures, en een verlichting van de pensioenlasten.'

Anders dreigen ontslagen, een mindere dienstverlening aan de burger, hogere lokale belastingen en een gevaarlijke terugval van de investeringen. ‘De Vlaamse gemeenten en OCMW’s investeren jaarlijks 2,1 miljard euro, goed voor pakweg 28.000 jobs’, benadrukt Leroy.

De Wever is weinig hoopvol. ‘Ik denk dat niemand ons zal helpen. We zullen het zelf mogen oplossen. We all go down together.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud