Hoge Raad voor de Justitie licht Antwerps gerecht door

Een archiefbeeld van de stille mars in Antwerpen na de moord op Julie Van Espen. ©Photo News

De Advies- en onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) stelt een bijzonder onderzoek in naar aanleiding van de moord op studente Julie Van Espen (23). Dat meldt de HRJ in een persbericht.

Nadat er meer informatie naar buiten was gekomen over het gerechtelijk parcours dat verdachte Steve Bakelmans (39) al doorlopen had, heeft de HRJ, het onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de externe controle van de rechterlijke orde, meteen vragen gesteld aan het Antwerpse gerecht. 'De bedoeling was te kunnen beoordelen of en welke initiatieven genomen kunnen worden om zulke tragedies in Antwerpen of elders te voorkomen', staat in het persbericht.

Met de verzamelde informatie heeft de Advies- en onderzoekscommissie van de HRJ beslist een bijzonder onderzoek in te stellen. De conclusies worden na de zomer verwacht. 'De Hoge Raad doet er alles aan om het in alle sereniteit en in samenwerking met de rechterlijke orde te voeren', klinkt het.

De moord op Julie Van Espen veroorzaakte veel commotie, omdat Steve Bakelmans nog altijd vrij rondliep nadat hij twee jaar eerder tot vier jaar cel werd veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Zijn onmiddellijke aanhouding werd toen niet bevolen, omdat er geen indicatie was dat hij zich aan zijn straf zou proberen te onttrekken. Bakelmans ging in beroep, maar de behandeling van zijn zaak liep vertraging op door een personeelstekort op het Hof van Beroep. Zijn zaak kon pas vorige week behandeld worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect