Advertentie
netto

Hogere registratiebelasting bij aankoop beschermd monument

Tal val woningen op de Cogels-Osylei in Antwerpen zijn beschermde monumenten. ©jonas lampens

Vanaf Nieuwjaar moet geen 5 maar 6 procent registratiebelasting betaald worden bij de aankoop van een beschermd monument. Voor een gezinswoning blijft het tarief op 1 procent.

In haar Septemberverklaring kondigde de Vlaamse regering maandag een grondige hervorming van de registratiebelasting aan vanaf 1 januari 2022. Die belasting moet worden betaald bij de aankoop van vastgoed.

Het opzet is jongeren het makkelijker te maken een eerste eigendom te kopen. Er was al langer een gunsttarief voor de enige gezinswoning. Dat daalt nogmaals, van 6 naar 3 procent. Daartegenover staat dat het standaardtarief voor ander vastgoed stijgt, van 10 naar 12 procent.

De bestaande gunstregeling voor beschermde monumenten blijft onveranderd. Maar omdat het gunstregime rechtstreeks gekoppeld is aan het standaardtarief gaat het vanaf Nieuwjaar omhoog.

Het tarief voor een beschermd monument is de helft van het standaardtarief. Dat betekent dat het tarief voor beschermde monumenten van 5 naar 6 procent stijgt.

Gezinswoning

U betaalt slechts 1 procent registratierechten bij de aankoop van een beschermd monument als dat uw gezinswoning wordt en u geen ander vastgoed bezit.

Koopt u een beschermd monument om er met uw gezin te wonen? Dan betaalt u 1 procent registratiebelasting, als u aan de andere voorwaarden voor het gunstregime voor een gezinswoning voldoet. De grootste valkuil is dat u niet de enige volle eigenaar mag zijn van een andere woning of bouwgrond.

Het gunsttarief voor beschermde monumenten valt niet te combineren met de extra korting voor gezinswoningen van minder dan 200.000 euro.

Lees alles over de winnaars en verliezers van de nieuwe Vlaamse registratiebelasting in uw weekendkrant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud