Hogere Vlaamse zorgpremie komt dichterbij

©ANP XTRA

De kans is groot dat de Vlaamse zorgpremie de komende legislatuur omhoog gaat.

De Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro, die veel woonzorgcentra en andere zorginstellingen vertegenwoordigt, is vragende partij. En ook de politiek geeft schoorvoetend toe dat zo’n verhoging ‘wellicht onvermijdelijk’ wordt.

De zorgpremie, een onderdeel van de Vlaamse sociale bescherming, is een premie van 52 euro die elke Vlaming jaarlijks moet betalen. 300.000 zorgbehoevenden krijgen van dat geld een zorgbudget. Daarmee kunnen ouderen een deel van de factuur van het rusthuis betalen of mensen met een beperking een deel van hun ondersteuning financieren.

Wachtlijsten

4 miljard
Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, zegt dat 4 miljard euro nodig is voor de gehandicapten- en de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Vanuit de Vlaamse zorgsector klinkt de roep om meer geld almaar luider, want de huidige budgetten volstaan niet om de nodige kwaliteitsvolle zorg te leveren. Begin deze week berekende het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap dat 1,6 miljard euro nodig is om alle wachtenden met een beperking een zorgbudget te kunnen geven. In de rusthuizen is dan weer meer personeel nodig om de stijgende zorgnoden van de vergrijzende bevolking op te vangen.

In een opiniestuk in De Tijd stelt Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, dat 4 miljard euro nodig is voor de gehandicapten- en de ouderenzorg en de delen van de geestelijke gezondheidszorg waarvoor Vlaanderen bevoegd is. ‘Wat betekent de Vlaamse sociale bescherming als de meest kwetsbaren niet voldoende worden beschermd of bepaalde groepen uit de boot vallen?’, vraagt ze zich af.

Volgens haar is een verhoging van de Vlaamse zorgpremie onvermijdelijk. Ze pleit ervoor die inkomensafhankelijk te maken, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect