Advertentie

Homans tegen complete privatisering intercommunales

©Photo News

'Het is absoluut geen goed idee om een tweede Electrabel-scenario mee te maken', verklaarde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) tijdens De Zevende Dag.

De Vlaamse liberalen willen dat in het decreet Lokale Besturen waar minister Homans aan werkt, een opening wordt gemaakt voor een privatisering of een beursgang van de intercommunales.

Vlaams minister Homans vindt een complete privatisering alvast geen goede zaak. Zij haalt daarbij het voorbeeld aan van Electrabel. Dat bedrijf 'melkt ons eigenlijk uit', luidt het. "Ik denk dat dit geen goed verhaal is. Complete privatisering is niet goed omdat ik vind dat de overheid nog altijd iets moet te zeggen hebben".

Een gedeeltelijke beursgang is voor de viceminister-president een ander verhaal. Ze haalt daarbij het voorbeeld aan van Belgacom. Al plaatst ze ook kanttekeningen. De levensduur van intercommunales bedraagt 18 jaar. 'Ik moet je ook niet wijsmaken wat er gaat gebeuren na die 18 jaar. Dat gaat een invloed hebben op de aandelen', zegt ze. 'En als je een beursgang toelaat, ga je dan toelaten dat iedereen aandelen mag kopen, maar de Chinezen niet?', verwijst Homans naar de saga met Eandis en de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid.

Geen koppeling

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet vrijdag, na afloop van de Vlaamse ministerraad, weten dat geen koppeling wordt gemaakt tussen het decreet lokale besturen, waarover de Vlaamse regering zich buigt, en de vraag van de liberalen om in dat decreet een opening te maken voor een privatisering van de intercommunales.

'Er is beslist de discussie over de intercommunales en het decreet lokale besturen niet te koppelen. Dat belet niet dat we geen ernstige studie kunnen doen over de intercommunales, zoals ik ook al in het Vlaams Parlement heb gezegd. Beide discussies gaan hun weg, maar ze zijn niet aan elkaar gekoppeld', zei Bourgeois.

Volgens Bourgeois is het ook nu niet het moment om die discussie aan te gaan, want het zou de bespreking van het decreet lokale besturen - waarbij het onder meer gaat over de afslanking van de OCMW's en de samenwerking met de gemeenten - te veel bezwaren en vertragen. En de Vlaamse regering wil nog tegen de krokusvakantie landen, want de lokale bestuurders willen met het oog op de lokale verkiezingen van 2018 weten waar ze staan. Ook minister Bart Tommelein (Open VLD) liet gisteren verstaan dat het belangrijk is dat de lokale bestuurders snel duidelijkheid krijgen.

Hakken in het zand

Open VLD-voorzitster Rutten blijft er bij dat in het decreet lokale besturen een opening moest worden gemaakt voor een mogelijke privatisering of beursgang van de Vlaamse intercommunales. 'Ik zal geen millimeter achteruitgaan, daar moet nu decretaal werk van worden gemaakt. Het decreet over de lokale besturen gaat immers ook over de intergemeentelijke samenwerking', zegt ze. Dat nadien voort wordt gediscussieerd over wat met welke intercommunale moet gebeuren, daar heeft Gwendolyn Rutten alle begrip voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud