Homans verzet zich tegen wildgroei bestuurszitjes bij Farys-TMVW

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). ©BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) roept de aandeelhouders van de intercommunale Farys/TMVW op om de nieuwe statuten niet goed te keuren omdat er niet in het aantal mandaten wordt gesnoeid.

Vrijdag stemt de algemene vergadering van de Vlaamse intercommunale Farys-TMVW, een van de grootste waterbedrijven in Vlaanderen, over haar nieuwe structuur. Om in orde te zijn met de Vlaamse wetgeving voert de intercommunale een interne reorganisatie door. Maar in de wirwar van mandaten wordt niet geschrapt. 

Homans roept de aandeelhouders van de intercommunale daarom op om de statuten niet goed te keuren. Aan de intercommunale zelf doet ze oproep om de algemene vergadering te annuleren en nieuwe statuten op te maken die rekening houden met de principes uit haar visienota van maximaal vijftien leden in de raad van bestuur. 

Verdrievoudigd

De raad van bestuur wordt volgens de hervorming uitgebreid van 35 naar 114 leden.

'Er nu zijn 160 vennoten - zowel gemeenten, OCMW's als andere lokale overheden - die van de diensten van Farys gebruikmaken. Je kan die niet zomaar uit je beslissingsorganen laten verdwijnen.
Garleen Porto-Carrero
Topvrouw Farys-TMVW

Marleen Porto-Carrero, de nieuwe topvrouw van de intercommunale, zei vorige week in De Tijd dat ze bereid is om politieke zitjes te schrappen, maar dat het schrappen in de mandaten nu nog niet aan de orde is.

'De veranderingen die we nu doorvoeren, zijn gebaseerd op de inzichten van twee jaar geleden en zijn conform het decreet voor intergemeentelijke samenwerking', zei Porto-Carrero. 'We zijn ons ervan bewust dat minister Homans in haar visienota een stuk verder gaat. We willen dan ook graag discussiëren over hoe we de bestuurlijke onderbouw nog verder kunnen afslanken, maar first things first. Eerst onze statuten op orde krijgen. Dat is de basis voor verdere stappen.'

In een verkeerd daglicht

Porto-Carrero hoopte ook dat de intercommunale daardoor niet opnieuw in een verkeerd daglicht komt. 'Er zijn nu 160 vennoten - zowel gemeenten, OCMW's als andere lokale overheden - die van de diensten van Farys gebruikmaken. Je kan die niet zomaar uit je beslissingsorganen laten verdwijnen. We zijn bereid het aantal bestuurslagen te verminderen, en zo de politieke zitjes en veranderingen nog te verminderen. We gaan het gesprek zeker niet uit de weg. Maar we willen het stap voor stap doen.

Er is niets dat TMVW tegenhoudt om vandaag al statuten op te maken waarin men werkt met een kleine, slagkrachtige Raad van Bestuur.
Liesbeth Homans (N-VA)
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur

Homans is het daar dus niet mee eens. 'Er is niets dat TMVW tegenhoudt om vandaag al statuten op te maken waarin men werkt met een kleine, slagkrachtige raad van bestuur.'

Farys groeide de jongste jaren uit tot een multifunctionele 'octopus' die sportzalen en zwembaden bouwt en allerlei extra diensten verleent aan gemeenten en lokale overheden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud