Hoorzitting over Vlaamse besparingen

©Photo News

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) roept donderdag een speciale 'vakantiecommissie begroting' bijeen. Op de agenda staan de geplande besparingen van de Vlaamse regering.

Het regent met de dag meer ongeruste berichten uit het Vlaamse middenveld. Die staan op hun achterste poten over de geplande besparingen van de Vlaamse regering, waarover steeds meer details uitlekken. Voor alle duidelijkheid: het gaat om onbevestigde cijfers. Sinds de presentatie van het Vlaams regeerakkoord op 23 juli weigert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de plannen te concretiseren.

Bourgeois reserveert de krachtlijnen van de begroting voor zijn Septemberverklaring. Het budget wordt nadien ook gepresenteerd aan het Vlaams Parlement. Bij coalitiepartner CD&V - dat traditioneel nauwe banden onderhoudt met het middenveld - stijgen vragen op over die timing. 'Door de impact van alle besparingen stond de begroting nog nooit zo centraal. Bourgeois heeft dat fout ingeschat', is binnenskamers te horen.

Waarschuwende salvo's

Dat CD&V zenuwachtig wordt, is geen toeval. De linkervleugel van de partij hield zich aanvankelijk gedeisd, maar stilaan duiken de eerste kritische stemmen op. Vanuit de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net, het vroegere ACW, zijn de eerste waarschuwende salvo's richting de partij afgeschoten.

Op het kabinet-Bourgeois houden ze vast aan de gekozen lijn. 'Concrete cijfers zijn voor de Septemberverklaring. De prioriteit ligt bij het parlement. Onder die regel kunnen we onmogelijk uit.'

Toegeving

Toch is er een kleine toegeving. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans roept donderdag een speciale commissie - de vakantiecommissie begroting - bijeen voor een hoorzitting over de geplande besparingen. Die wordt bijgewoond door Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Vlaams minister van begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft nog niet toegezegd, maar in principe zal ook zij aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

'Op de hoorzitting komt er meer uitleg over de besparingen, maar de parlementsleden hoeven geen details te verwachten. Daarvoor is het nog veel te vroeg. Bourgeois zal enkel zo goed als mogelijk de onrust proberen weg te nemen', klinkt het bij zijn woordvoerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud