'Ik keur geen tekst goed die ik niet heb gelezen'

Het blijft wachten op de volledige tekst van het Vlaams regeerakkoord. ©Photo News

De jongerenvoorzitters van Open VLD en CD&V zeggen dat ze vanavond het ontwerp van regeerakkoord niet goedkeuren als ze niet snel de 300 pagina's regeerakkoord te lezen krijgen. Ook elders groeit het gemor.

Bij de achterban van de regeringspartijen groeit het ongenoegen over het gebrek aan details over het regeerakkoord, waarover vanavond groen licht wordt gevraagd op de partijcongressen van de N-VA, CD&V en Open VLD. Het blijft wachten op de publicatie van de volledige tekst van het regeerakkoord, die meer dan 300 pagina's telt.

Dat betekent dat veel leden die dinsdagavond naar de partijcongressen van de N-VA, CD&V en Open VLD trekken over regeringsdeelname zullen oordelen zonder dat ze de hele tekst in detail hebben kunnen doornemen. Volgens Open VLD-kopstuk Bart Tommelein moeten de partijleden 'een beetje vertrouwen' hebben in de onderhandelaars en worden op zo'n congres alleen de grote lijnen uiteengezet.

Maar niet iedereen in zijn partij is zo gelukkig met die krappe timing. 'Ik keur geen tekst goed die ik niet gelezen heb', zegt Hans Maes, jongerenvoorzitter van Open VLD.

'Ik keur ook geen tekst goed die ik niet gelezen heb', zegt CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi aan het persagentschap Belga. 'Als de tekst niet af is, had de persconferentie maar later moeten plaatsvinden. Op basis van een samenvatting en een presentatie kan ik geen goedkeuring geven.'

Op sociale media groeit het gemor bij leden van de meerderheidspartijen en weerklinkt de vraag om de partijcongressen uit te stellen.

Een woordvoerder van formateur Jan Jambon (N-VA) liet dinsdagochtend weten dat de integrale tekst rond de middag publiek wordt gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud