Advertentie

'Ik word hier moe van'

Bart De Wever ©Dries Luyten

‘Ik hoop dat ik het nog in mij heb om mijn partij in 2014 naar succes te leiden, maar dan is deze appelsien uitgeperst’. Bart De Wever wordt moe, zegt hij in een interview dat dit weekend in De Tijd verschijnt.

Dat Bart De Wever in het middelpunt van de belangstelling stond in de crisis over de onderwijshervorming is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

‘Als ik in een parlement binnenkom, en je hoort bijna de lepeltjes in de tassen vallen, omdat het debat verstomt… Ik krijg sms’en van mijn eigen fractie die zeggen: Bart, kom alstublieft niet binnen, want het debat gaat helemaal herbeginnen als je je gezicht laat zien.. dan klopt er toch iets niet meer. Ik ben het enige parlementslid dat volgens tegenstanders moet worden geïnterpelleerd in het parlement’.

‘Wat ik moe ben, is de overdreven aandacht voor alles wat ik doe en laat’, zegt De Wever. 'Ik draai hier in Antwerpen ongelofelijk lange dagen. En als ik ’s avonds dan nog een vrije tribune over de Sinksenfoor moet schrijven, omdat Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) het niet druk genoeg heeft met de eurocrisis en nog tijd heeft gevonden om het over het spookhuis te hebben, dan is dat heel vermoeiend.’

Volgens De Wever is het gevaar dat de kiezer afhaakt. ‘Als ik moe word, dan is mijn bezorgdheid dat de kiezer het ook moe wordt. Dat is de grote bedreiging in de SWOT-analyse die we hebben gemaakt’, merkt de voorzitter van de N-VA op.

De Wever kan het als burgemeester van Antwerpen en boegbeeld van de N-VA nog amper bolwerken. Hij is dan ook niet van plan om na de verkiezingen van 2014 nog partijvoorzitter te blijven.

'Het kerkhof ligt vol met politici die dachten alles eeuwig te kunnen blijven trekken, of die door hun partij gedwongen werden om te gaan. Ik ben niet van plan om een karikatuur van mezelf te worden, laat staan om mijn partij te consumeren. Een partij opbouwen en daarna opeten voor je eigen carrière, afschuwelijk. Kijk naar wat Guy Verhofstadt heeft aangericht. Mij zal dat niet overkomen’.

‘Om te weten hoe iemand in elkaar zit, moet je vragen welke historische figuur die man bewondert. Eén van de figuren die mij altijd heeft gefascineerd, is Cincinnatus. Dat moet u eens googlen, dan gaat u veel over mij te weten komen’, aldus De Wever.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud