Industrie werft opnieuw volop aan

©Lieven Van Assche

Zelfs in de traditioneel zwakke maand juli waren er sterke aanwijzingen dat de arbeidsmarkt aan de beterhand is. Dat leert een nadere analyse van de vacaturecijfers die de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) maandag publiceerde.

De VDAB ontving de afgelopen maand 19.778 nieuwe vacatures in het ‘normale economische circuit’ (in essentie: de niet-uitzendjobs). Dat is bijna een kwart minder dan in juni. Maar die daling is een normaal seizoensfenomeen. Uitzondering gemaakt voor de vakantiejobs wachten bedrijven vaak tot na de zomer om nieuwe betrekkingen open te verklaren. 19.778 nieuwe vacatures is echter tegelijk ook ruim een kwart meer dan in juli vorig jaar.

Het opmerkelijkst is dat het aantal vacatures dat aan het eind van de maand nog altijd openstond nog licht, met 332 eenheden of 0,8 procent, gestegen is ten opzichte van de maand ervoor. Normaal daalt ook dat cijfer in juli. Eind juli stonden er nog 44.496 jobaanbiedingen open. Dat is bijna 30 procent meer dan in juli vorig jaar en het hoogste cijfer sinds het najaar van 2008.

Dat suggereert dat bedrijven het al weer moeilijker krijgen om sommige vacatures in te vullen. De knelpunteconomie is terug van nooit helemaal weggeweest.

Als we de gecumuleerde cijfers voor de eerste zeven maanden van dit jaar wat verder analyseren blijken vooral de industriële en financiële sectoren, die in volle crisis rake klappen kregen, weer volop aan te werven. Koploper is de sector ‘vervaardiging van transportmiddelen’ (de automobielindustrie en aanverwante). Ondanks de aangekondigde sluiting van Opel-Antwerpen stuurde die dit jaar al 183 procent meer vacatures door dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Ook de textielsector, de machinebouw, de financiële sector en de chemie kennen een opmerkelijke wedergeboorte. Daarnaast is er een sterke toename van de vraag naar jobstudenten, wat volgens de VDAB eveneens een gevolg is van de verbeterde economische situatie.

Publieke sector

De publieke sector, het onderwijs en de social profit doen het dan weer opvallend minder goed. Die sectoren waren de sterkhouders in volle crisis. Het is logisch dat ze nu wat blijven hangen. Maar mogelijk laten zich ook al de gevolgen voelen van de besparingen die in nogal wat overheidssectoren doorgevoerd worden.

De jobaanbiedingen slaan op een breed gamma aan kwalificaties. Opvallend is dat vooral het aantal jobs waaraan geen of slechts lage studievereisten gekoppeld zijn, in de lift zitten. Ze zijn goed voor de helft van alle vacatures die er dit jaar binnenkwamen en hun aantal steeg met ruim een vijfde tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Ook de vraag naar hoger geschoolden stijgt flink, met net geen 9 procent. Het middenniveau (hoger secundair onderwijs) blijft achter. Voor die groep werden zelfs iets minder nieuwe en openstaande betrekkingen geregistreerd dan het jaar ervoor.

Het herstel van de arbeidsmarkt is merkbaar in heel Vlaanderen. Maar het is het sterkst in Antwerpen, de Kempen en het zuiden van Oost-Vlaanderen. Zuid-Limburg hinkt wat achterop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud