Advertentie

Ingenieurs hebben sneller job dan diploma

Een groep hooggeschoolden heeft alvast nog steeds geen last van een moeilijkere zoektocht op de arbeidsmarkt: ingenieurs. Uit de jaarlijkse startbaanenquête van de vakvereniging ie-net blijkt dat nauwelijks een kwart van de pas afgestudeerde ingenieurs in september nog op zoek moest naar werk.

De helft van de 380 respondenten had in juni al zijn contract op zak; 14 procent wil nog een vervolg breien aan hun studietraject en 12 procent gaat de wetenschappelijke toer op en doctoreert.

'Drie vierde van de jonge ingenieurs die aan het werk zijn, hebben geopteerd voor een job in de  privésector, 22 procent  voor de overheid, voornamelijk in onderwijs of onderzoek, 3 procent is aan de slag in de overheidsadministratie en 2 procent loopt stage in architectenbureaus'. verduidelijkt Hans Romaen, gedelegeerd bestuurder van ie-net.  

Jobbeurzen

De zoektocht naar een job duurt door de bank genomen zo'n twee maanden. Het meest gebruikte zoekkanaal zijn jobbeurzen met 73 procent. Opmerkelijk is de sterke stijging van de sociale media. In 2009 zocht slechts 5 porcent van de jonge ingenieurs zijn weg naar een eerste job via Facebook of Linked-in, dit jaar al 16 procent. 

28 procent heeft zijn job ook effectief gevonden op een jobbeurs. Bij 15 procent kwam de werkgever zélf aan de deur kloppen en 13 procent heeft zijn contract dankzij een spontane sollicitatie of via een selectiebureau.  

Waardering en geld

Erkenning en waardering, en de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden zijn belangrijke criteria bij de keuze van de job. De omvang van het salaris is slechts voor 15 procent een zeer belangrijke motivatie tot werken.    

Bij aanvang van de carrière verdient een burgerlijk ingenieur in de privé-sector gemiddeld 2.600 euro bruto per maand, een industrieel ingenieur 2.400 euro.  De overheid betaalt 3.100 euro per maand, behalve aan doctorandi, die 1.850 euro ontvangen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud