Innovatiesubsidies duwtje in de rug voor bedrijven

Innovatiesubsidies blijken een dubbel positief effect te hebben.

De innovatiesubsidies die Vlaanderen aan bedrijven toekent, hebben een dubbel positief effect. Door de subsidies investeren bedrijven ook zelf meer in innovatie.

Dat blijkt uit een studie die de KU Leuven uitvoerde op vraag van de Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V). Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde steun per innovatieproject 213.800 euro bedroeg, tegenover een gemiddelde projectgrootte van 511.200 euro. De subsidies maken het mogelijk dat bedrijven meer eigen middelen investeren in innovatie.

De positieve effecten zijn niet alleen voelbaar in grote bedrijven, maar ook in kmo's.
Hilde Crevits
minister van Innovatie

Daarnaast blijken de bedrijven ook meer onderzoekspersoneel in te zetten. Gemiddeld duurt een innovatieproject net geen twee jaar. Bedrijven die overheidssteun ontvangen, zetten in die periode gemiddeld vijf personen meer in voor innovatie dan bedrijven die geen steun ontvangen. Bovendien blijft twee derde van die werknemers na afloop van het project aan de slag.

Ook boeken de gesteunde projecten meer resultaten. Innovatieprojecten die steun kregen, hebben meer kans om hun product op de markt te brengen, verkopen meer en gebruiken ook meer innoverende technieken. Vaak is daar wel enkel sprake van een indirect verband.

Toch bewijst de studie voor Crevits dat de innovatiesubsidies hun effect niet missen. 'Vlaanderen kiest er resoluut voor om innoverende bedrijven te steunen. Bovendien zijn de positieve effecten niet alleen voelbaar in grote bedrijven, maar ook in kmo's. De jongste jaren is de steun aan kmo's dan ook opgetrokken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud