Advertentie

Inschrijvingsgeld hoger onderwijs naar 900 à 950 euro

©Shutterstock

Het inschrijvingsgeld aan de hogescholen en universiteiten zal in de toekomst stijgen tot 900 à 950 euro. Dat vernam De Tijd.

De Vlaamse onderhandelaars zitten vanavond opnieuw samen voor de laatste knopen door te hakken over de begroting van volgend jaar. Maandag brengt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn eerste Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Daarin overloopt hij de belangrijkste politieke prioriteiten voor het komende jaar en stelt hij de krachtlijnen van de begroting voor.

De hogescholen en universiteiten moeten hoe dan ook inleveren op hun werkingsmiddelen. Een verhoging van het inschrijvingsgeld, dat vandaag 619 euro bedraagt, moet die verlaging compenseren. Eerder circuleerden binnen het hoger onderwijs bedragen tot 1.100 euro om de geplande besparingen te compenseren. Maar zowel N-VA als CD&V legden de maximumgrens op de symbolische 1.000 euro. De politieke minimumgrens was het inschrijvingsgeld in Wallonië, dat rond de 800 euro schommelt.

De onderhandelaars hebben nu beslist om 5 à 10 procent minder op hoger onderwijs te besparen dan oorspronkelijk gepland. Door die wijziging zou het inschrijvingsgeld in de toekomst 900 à 950 euro bedragen. Het exacte bedrag hangt ook nog af van de verdeling van de sociale correcties.

Of de Vlaamse regering morgen al over dat bedrag zal communiceren, is nog onduidelijk. Mogelijk wil Bourgeois zijn eerste Septemberverklaring niet laten overschaduwen door slecht nieuws en wacht de regering het formele overleg met het hoger onderwijs om exacte bedragen te noemen.

Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil niet reageren.

'Duizend (N-VA) of 1.100 euro (CD&V) waren onaanvaardbaar. Maar 950 euro kan wel? Relativiteit der grenzen', twitterde politoloog Carl Devos (UGent). Kristof Calvo, federaal kamerlid voor Groen, reageerde in dezelfde zin.


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud