Advertentie

Instaptest moet niveau leraren opkrikken

Het onderwijsveld wil een instapproef. ©ANP XTRA

Het onderwijsveld wil een verplichte instaptest voor de lerarenopleidingen. De proef zou een oplossing moeten bieden voor het dalende kennisniveau van nieuwe studenten.   

Een verplichte instapproef voor de lerarenopleidingen is nodig. Dat besluit een werkgroep met experts en afgevaardigden van hogescholen, universiteiten, vakbonden. Het niveau van de Vlaamse lerarenopleidingen kreeg vorig jaar een onvoldoende, waarop Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) die groep aanstelde om te onderzoeken hoe het niveau van de Vlaamse lerarenopleidingen kon worden opgevijzeld.

Oriënteringsproces

De voorgestelde proef maakt deel uit van een 'oriënteringsproces' dat uit drie stappen bestaat. Eerst moeten middelbare studenten een duidelijk beeld krijgen van alle opleiding -en beroepsmogelijkheden na het secundair. Ook kunnen leraren studenten met een talent voor lesgeven scouten. Een tweede stap is de verplichte instapproef. Ten laatste is ook extra ondersteuning nodig op maat van de student, tijdens de eerste weken van de opleiding.

De instapproef zou zowel kennis, vaardigheden als attitudes testen. Een concrete invulling ligt nog niet vast. De test zou hetzelfde zijn voor alle instellingen. Er zijn wel verschillen mogelijk tussen de testen voor de opleiding kleuteronderwijzer en die voor leraar lager en secundair onderwijs.

Niet bindend

De proef zou ook niet bindend zijn, of toch niet in het begin. Volgens Wim Bergen, het departementshoofd Lerarenopleiding aan de KU Leuven, is dat een noodzakelijke voorwaarde. 'De proef moet de student extra informatie bezorgen, maar is alleen zinvol als ze vrijblijvend is', zei Bergen gisteren in het VRT-programma 'De Ochtend'. Ook de liberale onderwijsvakbond is tegen een bindende proef. Het is immers zeker niet de bedoeling met de instapproef de facto een quotum in te voeren voor de lerarenopleiding. 

Een instaptest voor lerarenopleidingen vindt ook politiek steun. De N-VA stelde dat de Vlaamse overheid meer moest investeren in leerkrachten, maar eiste dan wel een toelatingsproef als tegenprestatie. De andere Vlaamse partijen bekenden hierover nog geen kleur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud