Investeringsvehikel PMV krijgt meer slagkracht om bedrijven te steunen

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. ©Photo News

De Europese Investeringsbank verleent de PMV, het vehikel dat bedrijven met leningen steunt, een waarborg van 195 miljoen euro. De Vlaamse regering sloot daar maandag een akkoord over.

Met steunmaatregelen als de achtergestelde lening of de waarborgcapaciteit hoopt Vlaanderen de solvabiliteit van zijn bedrijven te versterken. Voor het verschaffen van die leningen rekent de Vlaamse regering op de investeringsmaatschappij PMV.

Sinds het begin van het jaar deden ondernemingen al 1.016 aanvragen voor zo'n achtergestelde lening, goed voor 394 miljoen euro. Maar aan die lening hangt een risico vast voor de PMV. Bij een faillissement van het bedrijf komt ze achter de gewone schuldeisers voor de terugbetaling. Met veel ondernemingen die overkop dreigen te gaan kan het vehikel zelf in moeilijkheden komen.

Om dat risico te beperken sloot de PMV maandag een akkoord, dat beklonken werd door minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA), met de Europese Investeringsbank (EIB). Die zal de PMV ondersteunen en stelt zich voor 195 miljoen euro garant als de schuldenaars van het investeringsvehikel failliet gaan.

Slagkracht

3%
lagere intrestvoet leningen
Mee door de ondersteuning door de EIB kan de PMV haar rentevoet voor leningen aan start-ups en scale-ups van 5 naar 3 procent doen zakken.

Niet alleen verstevigt de PMV daardoor haar positie, ze wint ook aan slagkracht. Ze kan meer leningen verstrekken aan een goedkoper tarief. Zo daalt de intrestvoet op leningen tot 150.000 euro voor start-ups en scale-ups van 5 naar 3 procent.

Alain Godard, de algemene directeur van het Europees Investeringsfonds, een deel van de EIB-groep, is tevreden. 'Het is het moment om de nodige flexibiliteit te tonen om de Europese bedrijven op alle mogelijke manieren te ondersteunen. De PMV is een langdurige partner van het EIF en de EIB, en in het kader van onze Covid-19-maatregelen kan ze haar portefeuilles uitbreiden tot een totaal van 345 miljoen euro aan noodkredieten.'

Crevits wil ook in de toekomst een beroep doen op de EIB-groep om de Vlaamse economie te versterken. 'Ik ben dan ook heel tevreden dat België met Kris Peeters opnieuw een vicepresident voor de Benelux bij de EIB heeft aangeduid', zegt ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud