Advertentie

Inwoners Zwijndrecht mogen geen eieren van eigen kippen meer eten

De vervuilde 3M-site in Zwijndrecht. ©BELGA

Wie op minder dan anderhalve kilometer van de vervuilde 3M-site in Zwijndrecht woont, beperkt beter de consumptie van zelfgeteelde groenten. Eieren van eigen kippen zijn uit den boze voor wie in een straal van vijf kilometer woont, stelt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Wie binnen een straal van 1,5 kilometer van de 3M-site in Zwijndrecht woont, waar de Amerikaanse multinational tot begin jaren 2000 het schadelijke PFOS produceerde, wordt aangeraden groenten uit de eigen tuin met mate te eten. Voor kinderen jongeren dan twaalf, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt dat volledig afgeraden. Dat staat in een lijst voorzorgsmaatregelen van het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) naar aanleiding van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht.

Wie binnen een straal van anderhalve kilometer woont, wordt aangeraden groenten uit de eigen tuin met mate te eten.

Ook het eten van eieren of kleinvee uit de eigen tuin is volgens het agentschap uit den boze, net als het gebruik van grondwater als drinkwater of om de moestuin te irrigeren. Compost uit de eigen tuin wordt beter niet gebruikt voor het telen van groenten.

Wie in een straal van vijf kilometer rond de 3M-site woont, wordt alleen afgeraden zelfgeteelde eieren te eten. Voor mensen binnen een perimeter van vijf tot tien kilometer blijft de consumptie van zelfgeteelde eieren beter beperkt tot één per week.

Lantis kan 3M niet meer voor rechtbank dagen

Lantis, dat de werken in Oosterweel beheert, heeft in 2017 een dading over de vervuilde PFOS gesloten met 3M. Die is confidentieel maar lekte dinsdag uit in de Corelio-kranten. Daaruit blijkt dat 3M vindt dat het destijds geen fout maakte bij het gebruik van PFOS en 75.000 euro betaalde voor het bergen van de vervuilde grond in een veiligheidsberm op haar eigen terrein. In ruil zag Lantis af van een rechtszaak.

Hoever de PFOS-vervuiling uitgezaaid is, is nog onbekend. Ook de waarden in het bloed van de inwoners zijn nog niet gemeten. Het AZG start daarom weldra bloedonderzoeken. Deze week gebeuren er ook bijkomende bodem- en grondwateronderzoeken in Zwijndrecht. Buurgemeente Antwerpen komt dinsdag al met bodemresultaten, waaruit naar verluidt blijkt dat de PFOS-vervuiling op haar grondgebied meevalt.

Jan Tytgat

Maandag ontbood de Vlaamse regering de OVAM-top op een speciale ministerraad. De afvalstoffenmaatschappij moest er zich komen verantwoorden, nadat minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) vorige week aan de kaak had gesteld dat de informatiedoorstroming vanuit de organisatie stroef verliep.

Het wordt OVAM aangewreven het AZG pas heel laat op de hoogte te hebben gebracht van de PFOS-vervuiling, waardoor het geen bloedonderzoeken kon doen. Op de uiteenzetting bij de regering weerlegde OVAM dat evenwel. De afvalstoffenmaatschappij zei de nodige documenten wel degelijk bezorgd te hebben aan het zorgagentschap.

Maar in de regering werd er na afloop op gewezen dat OVAM pas vorige vrijdag een cruciaal rapport uit 2017 over de vervuiling in Zwijndrecht met het AZG deelde. Daarin raadde toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) toen al af eieren of groenten uit de eigen tuin te eten of kinderen in een zandbak te laten spelen, omdat de PFOS-vervuiling de normen overschreed.

OVAM gebruikte de studie van Tytgat, die wijst op zware vervuiling bij 3M, wel om bij het kabinet van toenmalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) te ijveren voor bijkomend onderzoek in woongebied. Daar ging het kabinet toen niet op in, valt te horen in regeringskringen.

Oosterweel

Na de ministerraad was er in de regering nog getouwtrek over de Oosterweelwerf, die ook vervuild is met PFOS. Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zei in 'Terzake' dat 'vertragingen niet uitgesloten zijn'. De angst leeft dat de vervuiling kan overwaaien naar woongebieden, al wordt er in de regering op gewezen dat er sowieso maatregelen worden genomen om de verstuiving van grond tegen te gaan.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) apprecieert het niet dat er twijfels worden gezaaid over Oosterweel. De N-VA ziet dat als een wraakactie van de coalitiepartners, nadat Demir woensdag zonder steun van de regering voor een onderzoekscommissie had gepleit. Dat parlementair onderzoek neemt mogelijk de vorige ministers van Omgeving, sinds 2004 allemaal van CD&V-signatuur, in het vizier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud