Advertentie

IT-paleis van energiesector mist zoveelste deadline

©RV DOC

Atrias stelt de lancering van een databank voor de uitwisseling van metergegevens uit tot september 2021 en mist de deadline van 1 januari 2021. Digitale meters moeten vanaf dan elk kwartier meterstanden doorsturen.

Het leek in 2011 een prima plan: de netbeheerders (Eandis, Infrax...) zouden samen een federaal clearinghouse oprichten om op een gestandaardiseerde manier metergegevens uit te wisselen tussen de distributiebedrijven die instaan voor de meteropname en de energieleveranciers die de facturen voor de klant opmaken. Dat zou goedkoper zijn en minder rompslomp veroorzaken bij facturatie, leverancierswissels of een verhuizing.

Atrias haalde de eerste deadline van 2015 niet en miste ook nog latere opstartmomenten. Door de komst van de digitale meters werden en cours de route nieuwe eisen gesteld, en meerdere partners slaagden er niet in hun deel van het IT-project af te ronden. In 2018 zou al 200 miljoen euro naar het project zijn gevloeid, een bedrag waar Atrias geen commentaar wil op geven.

De energieverbruikers mogen niet opdraaien voor onvoorziene kosten die gemaakt worden omdat dingen slecht functioneren.
Dirk Van Evercooren
directielid VREG

Atrias stelde het technologiebedrijf Accenture, dat de aanbesteding voor het project won, dit jaar in gebreke en stopte het project deels in de koelkast. Intussen werden alle mogelijke scenario’s bekeken, tot de ontwikkeling van een nieuw systeem toe. Donderdag werd beslist het project toch een doorstart te geven. ‘Er is een traject uitgetekend om het datasysteem klaar te krijgen tegen september 2021’, klinkt het.

Dat is sowieso te laat voor de start van de uitrol van de digitale meter. Die begint volgende week in Vlaanderen. Bovendien wordt nog een cruciale datum gemist: op 1 januari 2021 zouden die digitale meters op kruissnelheid komen en om het kwartier meetgegevens uitwisselen. Vanaf dan krijgen de eigenaars van zonnepanelen ook een terugleververgoeding voor de niet-gebruikte stroom die ze op het net zetten.

200 miljoen
In 2018 zou al 200 miljoen euro naar het project van Atrias zijn gevloeid.

‘We gaan een oplossing zoeken om met de huidige technologie de meetgegevens per kwartier te verwerken. We zullen dat zo kostenefficiënt mogelijk doen en erop toezien dat de aanpassingen geen verloren werk zijn’, zegt Björn Verdoodt, de woordvoerder van de Vlaamse netbeheerder Fluvius, het fusiebedrijf van Eandis en Infrax. Hoeveel dat Atrias extra zal kosten, kon hij niet zeggen.

De Vlaamse energiewaakhond VREG neemt akte van het nieuwe uitstel. ‘We zullen streng toekijken dat de energieverbruikers niet opdraaien voor onvoorziene kosten die gemaakt worden omdat dingen slecht functioneren’, zegt Dirk Van Evercooren, directielid van de VREG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud