Advertentie

Jambon geen voorstander van lokaal strengere coronaregels

©Laurent Le Crabe

De Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter verbiedt vier weken privéfeesten zonder professionele omkadering. Vlaams premier Jan Jambon (N-VA) roept lokale overheden op koelbloedig te blijven en het effect van de federale maatregelen af te wachten.

Een politiebesluit van Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter verbiedt de komende weken alle feesten van jeugdverenigingen en sportclubs. Alleen evenementen of feesten in clubs en danscafés, die onder de federale coronaregels vallen en professioneel georganiseerd worden, mogen voorlopig nog doorgaan.

Van Cauter nam dat besluit dinsdag na overleg met burgemeesters en bevoegde diensten, die de risico's van activiteiten inschatten. Oost-Vlaanderen zag de voorbije dagen en weken een versnelling in de vierde golf. Een op de vijf mensen die zich laten testen, is nu positief. Zo'n 448 Oost-Vlaamse ziekenhuisbedden zijn ingenomen door covidpatiënten 'De provinciale crisiscel heeft geadviseerd dit soort activiteiten even niet te doen.'

Het Overlegcomité heeft zulke fuiven niet verboden, maar voerde wel een mondmaskerplicht in. 'Je draagt bij dit soort activiteiten een mondmasker. Je staat rechtop, er wordt gedronken en muziek gemaakt. En je verwijdert af en toe je mondmasker bij het nippen van een glas', zegt Van Cauter aan Belga. 'Dat is theoretisch mogelijk. Maar in de praktijk weten we dat het handhaven en naleven van die maatregelen niet werkbaar is.'

Hoge circulatie

De gouverneur vraagt begrip voor de ernst van de nieuwe coronagolf. Van Cauter: 'De druk op de zorg is enorm. Ook al zijn heel wat mensen beschermd dankzij de vaccinatie. Het is - gezien de hoge circulatie van het virus - nodig om het virus in te dijken.' Het verbod treedt vrijdag in voege en duurt tot 26 december. Daarna kunnen er misschien wel weer feesten worden georganiseerd.

In Oost-Vlaanderen is een op de vijf geteste mensen nu positief.

Jongerenorganisaties reageren ontgoocheld op de Oost-Vlaamse maatregel. Scouts en Gidsen Vlaanderen begrijpt niet waarom fuiven van vrijwilligersorganisaties minder veilig zouden zijn. 'De jeugdsector bewees op de voorbije zomerkampen dat ze een complexe organisatie goed kan beheersen en maatregelen kan handhaven', zegt woordvoerder Jan Van Reusel.

Mentaal welzijn

Ook de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, Amir Bachrouri, vindt de maatregel oneerlijk voor jongeren. Hij vindt dat beleidsmakers het mentale welzijn van de jeugd al te vaak over het hoofd hebben gezien. Dat gebeurt in Oost-Vlaanderen weer, zonder overleg. 'Ik vind dit getuigen van een diep wantrouwen jegens de vrijwilligers, die overigens echt wel in staat zijn veilige fuiven te organiseren', zegt hij op Twitter.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) riep lokale overheden woensdagochtend op om koelbloedig te blijven en het effect van de maatregelen van het Overlegcomité af te wachten. Dat zei hij in een gesprek bij De Ochtend op Radio 1. 'Het duurt tien tot veertien dagen voor je de effecten ziet. Dat wist iedereen', zegt hij. 'Wanneer het noodzakelijk is komt het Overlegcomité opnieuw samen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud