Jambon I gooit objectieve procedure gouverneurs overboord

Kamerlid Carina Van Cauter had zich eerder teruggetrokken uit de procedure voor gouverneur van Oost-Vlaanderen. ©BELGA

De nieuwe Vlaamse regering maakt komaf met de huidige objectieve procedure voor de benoeming van provinciegouverneurs. Het wordt opnieuw een politieke benoeming.

Dat regeringspartners opnieuw over de gouverneurs beslissen, werd niet gecommuniceerd. Het is een onderdeel van de zogenaamde Atoma-schriftjes, de geheime akkoorden die bij elke regeringsonderhandeling worden gesloten.

De regering-Bourgeois besliste nochtans de gouverneurs niet langer politiek te benoemen, maar via een objectieve selectieprocedure. Maar dat draaide in de soep toen een nieuwe gouverneur in Oost-Vlaanderen moest worden aangeduid in opvolging van Jan Briers.

Omdat Briers in oktober 2018 met pensioen zou gaan, besliste de Vlaamse regering een selectieprocedure op te starten voor een nieuwe gouverneur. Voor het eerst zou die niet politiek benoemd worden. Meer dan 100 kandidaten dienden zich aan, van wie er 15 geschikt werden bevonden. Na een assessment stelde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) de kandidaat voor die het best had gescoord. Dat was Wim Leerman, algemeen directeur van de stad Aalst.

Dat paste niet in het kraam van Open VLD, terwijl die partij eerder nochtans had aangedrongen op de objectieve procedure. De partij wilde dat federaal parlementslid Carina Van Cauter gouverneur zou worden. Het gevolg was een patstelling die enkele maanden duurde, tot Van Cauter haar kandidatuur introk nadat de resultaten van haar assessment waren uitgelekt in de media

De regeringspartijen hebben nu afgesproken de provinciegouverneurs opnieuw te benoemen zoals vroeger, via een afspraak in de Vlaamse regering. Dat maakt de weg vrij om Carina Van Cauter alsnog te benoemen als gouverneur van Oost-Vlaanderen. De N-VA heeft vooral haar zinnen gezet op het gouverneurschap van Vlaams-Brabant dat deze regeerperiode ook vrijkomt. En de kans bestaat dat CD&V de nieuwe provinciegouverneur in Limburg mag aanduiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud