Jambon op bezoek naar Catalonië

De Catalaanse president Quim Torra. ©EPA

Zaterdag gaat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op bezoek naar Catalonië. Daar zal hij in gesprek gaan met Quim Torra, de leider van de Catalaanse regering.

Jambon zal tijdens het bezoek ook de minister van Buitenlandse Zaken Alfred Bosch en de minister van Digitalisering en Openbaar Ambt Jordi Puigneró ontmoeten.

De regio pleit al jaren voor onafhankelijkheid, wat de nauwe banden met de N-VA verklaart. In oktober veroordeelde Spanje negen Catalaanse leiders tot lange celstraffen voor hun rol in het onafhankelijkheidsproces twee jaar geleden. Carles Puigdemont, de toenmalige Catalaanse premier, had daarop de onafhankelijkheid uitgeroepen. Hij vluchtte daarna naar ons land, waar hij nog steeds verblijft.

Ook Torra ligt onder vuur. De Catalaanse regeringsleider moet zich verantwoorden wegens ongehoorzaamheid omdat hij weigerde separatistische symbolen van openbare gebouwen te verwijderen. Het parket vordert  20 maanden onverkiesbaarheid. Als de rechter daarin meegaat, kan Torra geen premier blijven van de regio.

Jambons voorganger Geert Bourgeois (N-VA) werd vorig jaar ook ontvangen door Torra.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud