Jambon verdeelt 4 miljoen euro projectsubsidies in eerste ronde

Minister-president Jan Jambon (N-VA) had eerst 60 procent bespaard op de projectsubsidies voor cultuur. ©Photo News

Vlaams Cultuurminister Jan Jambon (N-VA) verdeelt 600.000 euro extra aan projectsubsidies voor beginnende kunstenaars. Oorspronkelijk ging het om 3,4 miljoen euro. Dat bedrag wordt naar 4 miljoen euro opgetrokken.

Jambon investeert een meevaller van 600.000 euro uit de cultuurbegroting van 2020 in de eerste ronde van de projectsubsidies. Individuele, vaak beginnende kunstenaars kunnen daarmee hun project subsidiëren. Projecten die als 'zeer goed' worden beoordeeld krijgen budget, al gaat om 90 procent van het geadviseerde bedrag. De projecten die over twee jaar lopen zijn naar één jaar teruggebracht. Wie een structurele subsidie krijgt, ontvangt geen projectsubsidie. De aanvragers worden woensdag ingelicht.

Als er nog extra budget gevonden wordt, kan een tweede ronde worden georganiseerd.

In november was er veel protest toen de Vlaamse regering aankondigde 60 procent van de projectsubsidies te schrappen, waardoor het budget van 8,4 naar 3,4 miljoen euro terugvalt. Jambon beloofde dat als er nieuw geld gevonden werd dat prioritair naar de projectsubsidies gaat. Ook zou het volledige budget in de eerste ronde worden ingezet. Als extra budget gevonden wordt, is een tweede ronde mogelijk. De regering bekijkt bij de begrotingscontrole in maart of daar geld voor is. De tweede ronde zou in mei of juni starten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud