Jambon werkt aan bijkomende steun voor evenementensector

Minister-president Jan Jambon steunt het Voka-voorstel voor loonsubsidies als alternatief voor de tijdelijke werkloosheid. ©BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil eind deze week bijkomende steunmaatregelen uitwerken voor de evenementensector. Dat maakte hij bekend op de vooruitblik op 2021 van Voka Antwerpen-Waasland.

'We komen heel binnenkort met bijkomende maatregelen voor de evenementensector', zei Jambon in een dubbelgesprek met premier Alexander De Croo (Open VLD) bij Voka Antwerpen-Waasland. De Vlaamse minister-president wees erop dat de evenementensector wel heel hard getroffen is, net zoals de horeca.

Nadat er al premies voor de horeca zijn gekomen, wil Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) ook een tandje bijsteken voor de evenementensector, waarin Vlaanderen aan de wereldtop staat. De details moeten nog worden uitgewerkt, maar de Vlaamse regering mikt op een steunpakket dat toegespitst wordt op bedrijven uit de sector die een omzetverlies van 70 procent of meer hebben geleden, of die helemaal zijn stilgevallen tijdens de coronacrisis.

De Vlaamse regering mikt op een steunpakket dat toegespitst wordt op bedrijven uit de evenementensector die een omzetverlies van 70 procent of meer hebben geleden, of die helemaal zijn stilgevallen.

Het gaat dan vaak om grotere bedrijven in de evenementensector die relatief weinig werknemers in dienst hebben, maar een beroep doen op interimarbeid, jobstudenten en onderaanneming. 'Voor die bedrijven komt er een nieuwe Vlaamse premie', luidt het.

Jambon stelde ook nog voor dat werk wordt gemaakt van loonsubsidies, naar Nederlands voorbeeld, zoals de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vraagt. Volgens Jambon moeten bedrijven de keuze krijgen: ofwel kiezen ze voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid, ofwel stappen ze in het systeem van loonsubsidies. 'Zodat bedrijven open kunnen blijven', aldus de minister-president. Premier De Croo wees erop dat dit systeem al op poten wordt gezet voor de reissector.

Drietrapsraket

De premier gaf nog mee dat de federale regering werkt aan een drietrapsraket om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Volgens De Croo moeten de bedrijven verder ondersteund worden, maar moet ook werk worden gemaakt van een 'heropeningsplan' voor bedrijven die weer willen opstarten. De Croo verwees naar een beer die uit zijn winterslaap komt en uitgemergeld is. Tot slot moet een relanceplan worden uitgewerkt, dat volgens de premier ook hervormingen moet inhouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud