Jan Briers legt eed af als gouverneur

Jan Briers legt de eed af als nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen - Foto Belga ©BELGA

Vanaf middernacht mag Jan Briers zich officieel gouverneur van Oost-Vlaanderen noemen. Hij werd donderdag in het Vlaams parlement beëdigd als de twintigste gouverneur van die provincie.

Ondanks de heisa die aan zijn benoeming vooraf ging, zegt Briers er geen enkel moment aan te hebben gedacht af te haken. Zijn doel is geen grijze muis te zijn, maar 'een muzikale gouverneur'.

Eindelijk was het zover. Na enkele weken geruzie over zijn voordracht, mocht Jan Briers donderdag de eed als gouverneur afleggen in handen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois en in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. Naar aanleiding van gedichtendag las parlementsvoorzitter Jan Peumans een gedicht van Jabik Veenbaas voor. De titel - 'en dan gebeurt het toch' - was wellicht niet toevallig gekozen.

Briers zei dat hij 'op geen enkel moment' aan afhaken heeft gedacht, ondanks de discussie tussen N-VA en Open Vld over zijn benoeming. 'Ik was eerst heel verrast, dan vereerd en naarmate de heisa verder ging, werd ik altijd maar enthousiaster', luidde het.

Zoals bekend werd de nieuwe gouverneur door N-VA naar voren geschoven. Hij heeft naar eigen zeggen geen bindingen met N-VA of met eender welke andere partij. 'Ik ga zeker geen lid worden van eender welke partij', dixit Briers. 'Ik heb sympathie voor elke partij. Ik zie in elke partij leuke dingen, maar als ambtenaar ga ik die leuke dingen nu niet opsommen.'

Meer dan ambtenaar

Hij noemt zijn aanstelling 'de meest eervolle opdracht die je in Vlaanderen kan krijgen'. Daarbij citeert hij uitdrukkelijk zijn voorgangers André Denys en Herman Balthazar, 'die hun ambt veel meer hebben gegeven dan het statuut van ambtenaar of regeringscommissaris'.

Briers blijft bestuurder bij het Festival van Vlaanderen. 'Zoals André Denys een sportief profiel had, wil ik een muzikale gouverneur zijn.' Ervaring als politicus heeft hij niet, 'maar ik heb wel heel veel ervaring met de politiek', verzekert Briers.

Omdat dinsdag pas een akkoord werd bereikt over Briers' benoeming en hij vrijdag al in functie zou moeten treden - dan gaat huidig gouverneur Denys met pensioen - vond de beëdiging plaats in het Vlaams parlement. Onder de aanwezigen waren de moeder van Briers, Antwerps gouverneur Cathy Berx en minister van Staat Mark Eyskens, tevens de voorzitter van het Festival van Vlaanderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud