Advertentie
Advertentie

Jan Jambon in opspraak rond Sint-Maartensfonds

Jan Jambon - Foto Belga ©BELGA

Er zijn foto's opgedoken van de deelname van N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon aan een bijeenkomst van het extreem-rechtse Sint-Maartensfonds in 2001. Dat meldt het VRT-programma Terzake donderdag. Jambon zelf reageert niet, zijn partij benadrukt Jambons 'democratische ingesteldheid'.

Dat Jambon in 2001 heeft deelgenomen aan een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds is op zich niet nieuw. Open Vld-kopstuk Karel De Gucht verwees er al naar in de verkiezingscampagne van 2007. Toen wierp hij het voor de voeten van Yves Leterme, die toen nog met CD&V in kartel zat met N-VA.

Donderdag verspreidde het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), een kleine extreemrechtse groepering, een bericht met een reeks foto's van Jambon. Op één ervan is de jonge Jan Jambon te zien die een toespraak houdt bij het Sint-Maartenfonds, een organisatie van gewezen Oostfrontstrijders.

Op de andere foto luistert Jambon naar een toespraak van Jean-Marie Le Pen, toen voorzitter van het extreemrechtse Front National in Frankrijk en de man die de gaskamers 'een detail in de geschiedenis' noemde.

Jambon zelf heeft nog niet gereageerd. Partijdirecteur Piet De Zaeger stuurde wel een tweet over de kwestie:

 

Is er écht iemand met gezond verstand die twijfelt aan de democratische ingesteldheid van Jan Jambon of van de #NVA? #terzaketv— Piet De Zaeger (@PietDeZaeger) October 24, 2013

 

In Terzake relativeerde Peter de Roover, voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), de aanwezigheid van Jan Jambon op de bijeenkomsten. De N-VA bestond toen nog niet en er was toen geen alternatief voor diegenen die de toenmalige Volksunie te links vonden, stelt hij.

Bovendien was dat op de vooravond van een belangrijke betoging tegen het Lambermontakkoord en wou Jambon als lid van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) alle Vlaams-nationalisten van de meest uiteenlopende strekkingen mobiliseren.

Volgens De Roover gaat het overigens om een poging van een kleine marginale groep - 'een groep niemandallen' - om de N-VA in diskrediet te brengen.

De N-VA kreeg de laatste tijd af te rekenen met een mindere peiling, opborrelende interne kritiek en incidentjes. Zo was er het geval van de veroordeelde illegale wapenhandelaar en de heisa rond de uitspraak van Siegfried Bracke rond de Vlaamse vlag. Dat Bracke de Vlaamse Leeuw een 'vod' had genoemd, bestempelt De Roover ook als 'een grote vergissing'. De Roover hoopt dat het het binnenkort opnieuw over inhoud gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud